Redactie
Redactie Mind 16 nov 2014
Leestijd: 3 minuten

Jaloezie of afgunst? Deze gevoelens zijn juist ontzettend handig!

Jaloezie: we zijn het allemaal wel eens. Wellicht dat je het vroeger al niet leuk vond wanneer je beste vriendin opeens met iemand anders omging. Maar weten we het verschil eigenlijk tussen jaloezie en afgunst? Een ding is zeker: beide gevoelens zijn raadgevers en bij beide gevoelens is vertrouwen erg belangrijk.

We zetten even de verschillen voor je op een rij:

Jaloezie vs. afgunst

Bij jaloezie gaat het voornamelijk om een bepaalde situatie of persoon te willen houden en het bang zijn om het kwijt te raken. Bijvoorbeeld je beste vriendin aan een andere vriendin, of je man aan een andere vrouw.

Bij afgunst vergelijk je jezelf met een ander en kom je tot de conclusie dat de ander het beter voor elkaar heeft dan jij. Of in ieder geval, hij of zij leeft het leven wat jij zou willen leiden.

Zo ziet afgunst eruit

Zie de gevoelens van jaloezie en afgunst als een klein cadeau uit het universum. Ze geven ons een drive waardoor we in actie willen komen. Het verlangen in onszelf wordt aan het licht gebracht. Misschien heeft een van je vriendinnen een nieuwe baan, of heeft je ex-collega eindelijk dat bedrijf opgericht waar ‘ie al jaren over praat. Misschien loop je over straat en zie je twee mensen heel romantisch hand in hand verliefd zijn op elkaar. Dit wil jij ook. Elke vezel in je lijf geeft aan dat dit iets is waar je je ook in wil bevinden. Dat is afgunst. Het komt en het gaat, maar het is geen jaloezie; het voelt niet als bedreiging. Het voelt alsof je weer gemotiveerd raakt en al je ambities worden opgetrommeld. Best fijn eigenlijk. De afgunst heeft je al een kijkje gegeven in een wereld waarin jij je blijkbaar het best in voelt. En deze situatie ga je vanaf nu ook nastreven. Zie het als jouw eigen handboek, de gids in jouw leven. Handig, toch?

Heb vertrouwen

Wat is er aan de hand dat je je jaloers voelt? Dat je geen vertrouwen hebt in de situatie? Waarom klamp je jezelf zo vast aan een persoon of situatie? Ben je bang om alleen te zijn? Ga met iemand zitten waarmee je kan praten of voer een conversatie met jezelf. Heb vertrouwen in de betreffende persoon en de situatie. Heb vertrouwen in jezelf, in het leven. Angst is de slechtste raadgever. Het komt wel goed. En wat nou als er afgunst gaande is? Kijk naar wat je zo aantrekt in die persoon of situatie. Is het een specifiek aspect of wil je je net zo voldaan voelen als bijvoorbeeld die ene vriendin? Het zijn allemaal elementen die bijdragen tot het doel dat je hebt in je leven.

Live your life


We verdienen namelijk allemaal een leven waarin maximaal geleefd wordt, waarin we al onze dromen kunnen waarmaken en waarin voldoening uithalen. Wat dit is, dat is voor iedereen anders. Laat dat vertrouwen nu maar komen en ga niet bij de pakken neer zitten als een van de twee gevoelens opdoemt. Het is een leerschool. Je wordt er alleen maar wijzer van. Potverdorie, wat is het leven toch mooi.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Jaloezie of afgunst? Deze gevoelens zijn juist ontzettend handig!
Sluiten