Els van Asseldonk
Els van Asseldonk Eten 23 okt 2014

Jamie’s comfort food: Blozende spaghetti vongole

Deze week verschijnt Jamie’s comfort food. Hét nieuwe kookboek van Jamie Oliver vol good mood food waar je heel erg vrolijk van wordt. Comfort Food gaat over nostalgie, tradities en favorieten uit je kindertijd. Afgelopen week kon je op Famme al het recept voor chocolade feesttaart, lasagne met krokante eend en Hummingbirdtaart vinden! Vandaag het laatste recept: blozende spaghetti vongole!

Spaghetti vongole is in de hele wereld geliefd. Het is een heel eenvoudige pasta met schelpjes, maar als je het goed klaarmaakt is het overheerlijk, behoorlijk chic en vrijwel altijd een succes. Ik heb een subtiele variatie op het klassieke recept bedacht door er verse tomaten en zongedroogdetomatenpuree bij te doen, en rosé in plaats van witte wijn te gebruiken. Dat levert een prachtig blozende schotel op, maar je kunt natuurlijk ook de klassieke ingrediënten gebruiken – beide even briljant.

Voor 2 personen
25 minuten
584 calorieën

2 tenen knoflook
8 rijpe kerstomaatjes
1⁄2 gedroogde rode peper
1⁄2 bosje verse bladpeterselie (15 g)
160 g spaghetti
olijfolie
2 el zongedroogdetomatenpuree
300 g vongole of kokkels, gewassen en ontbaard
1 glas Venetiaanse pinot grigio rosé, extra vierge olijfolie

Het geheim van een goede spaghetti vongole is dat je alle ingrediënten van tevoren klaarzet, omdat het gerecht letterlijk binnen een paar minuten gemaakt is. We willen precies goed gekookte pasta en perfect gekruide, net geopende schelpjes – het klinkt eenvoudig, maar je moet wel geconcentreerd te werk gaan. Begin dus met het pellen en in dunne plakjes snijden van de knoflook, snijd de tomaten in kwarten, breek de gedroogde rode peper en schud er de zaadjes uit (je moet zelf even bepalen hoe heet het pepertje is – ze zijn allemaal anders). Snijd de peterseliesteeltjes heel fijn en de blaadjes wat grover, en zet ze opzij voor later. Kook de spaghetti in gezouten kokend water volgens de aanwijzingen op de verpakking en zet ongeveer 5 minuten voordat de pasta klaar is een grote koekenpan op hoog vuur. Doe er na 2 minuten een flinke scheut olijfolie in, kort daarna gevolgd door de knoflook, de tomaatjes, de Spaanse peper, de peterseliesteeltjes en de zongedroogdetomatenpuree.

Schud alles goed door elkaar, doe er de vongole of kokkels bij (vergeet niet om een tikje te geven op exemplaren die openstaan, en gooi schelpjes die dan niet dichtgaan weg) en giet 30 seconden later de wijn in de pan. Leg de deksel 1 minuut op de pan en haal hem er vervolgens af zodat je goed in de gaten kunt houden hoe de schelpjes opengaan en de wijn verdampt. Als je timing goed is zullen de meeste schelpjes open zijn (gooi exemplaren die dichtblijven weg) als het tijd is om de pasta af te gieten. Kieper de spaghetti bij de schelpjes in de pan en voeg de peterselieblaadjes en een scheutje extra vierge olijfolie toe. Hussel alles goed door elkaar en proef een hapje van de saus – vanwege de schelpjes hoeft er normaal gesproken geen zout bij, maar even proeven kan geen kwaad. Schep de pasta in twee warme kommen, verdeel de vongole of kokkels en het heerlijke vocht erover, en ga meteen aan tafel.

Reageer op artikel:
Jamie’s comfort food: Blozende spaghetti vongole
Sluiten