Jan Versteegh: ‘Ik heb elke ochtend succes als mijn dochtertje over m’n handen kakt’

Of je nu de beste moeder wil zijn, een grootse carrière wil bouwen of iets goeds wil doen voor de wereld, succes is voor iedereen anders. Door op zoek te gaan naar de dingen die voor jou belangrijk zijn, kom je erachter wat jouw definitie van succes eigenlijk is.

Succesverhalen

Over succes gesproken: Jan Versteegh lijkt het allemaal te hebben. Hij heeft een glansrijke televisiecarrière, een prachtige dochter en dito vrouw. Daarnaast wordt hij door menig vrouw geroemd om zijn looks. Maar wat betekent succes nu eigenlijk voor Jan zelf? Vindt hij zichzelf wel zo succesvol als dat het gros van Nederland hem vindt? Samen met Peaks vroegen we hem (helaas niet letterlijk) het hemd van het lijf over zijn eigen succes.

‘Succes’ is een ruim begrip. Volgens Jan zijn er een aantal pijlers die zijn persoonlijke succes bepalen:

Carrière

Bij mij gaan uitdaging en succes hand in hand. Daarom schreef ik een brief aan PowNews. Voor zover Jan weet, wilde hij altijd al voor de televisie werken. Op zijn elfde riep hij al dat hem dat ook echt wel zou gaan lukken. Hij studeerde voor gymdocent, maar dat vak viel in de praktijk vies tegen. ‘Ik vond er geen zak aan. Oké, die twaalf weken per jaar vakantie waren heerlijk, maar het was totaal geen uitdaging voor me. Ik kreeg daar een contract van dertig dagen, maar dan moest ik wel mijn vaste baan als gymleraar opzeggen. Dát zijn uitdagingen.’ Of Jan vindt dat hij nu echt succesvol is? ‘Nee. Veel mensen vinden dat ik succes heb, maar zo voelt het niet. Ik heb nog zo’n lange weg te gaan voor ik oprecht kan zeggen dat ik succes heb.’

Vaderschap

Bijna een half jaar geleden werd Jan vader van dochter Lulu Keesje. Naast wallen en gebroken nachten, geeft zij ook hem succes in zijn privéleven. ‘Ik heb elke ochtend succes als er een klein meisje over m’n handen heen kakt. Dat vind ik eigenlijk een nog veel groter succes dan alle programma’s die ik maak en gemaakt heb, plus de prijzen die ik gewonnen heb. Als ik morgen mijn baan kwijtraak en geen euro meer verdien, kan ik voor haar namelijk nog steeds de allergrootste held van de wereld zijn.’

Wilskracht en discipline

Jan zegt van nature een driftig mannetje te zijn dat wordt gedreven door zijn eigen sterke wil en discipline. ‘Als mensen vroeger tegen mij zeiden dat ik iets niet zou kunnen, dan voelde ik de wil om te bewijzen dat ik het wel kan. Daar deed ik alles voor, tot het me uiteindelijk lukte. Het eerste deel van succes is beginnen. Doe het. Onderneem actie.’

Vallen en opstaan

Volgens Jan bestaan er geen succesvolle mensen die nooit eens keihard op hun bek zijn gegaan of een flinke afwijzing hebben gekregen. ‘De meest recente tegenslag die ik heb meegemaakt is toch wel dat mijn programma Jan wordt vader niet goed werd bekeken. Het programma werd het hoogst gewaardeerd van alle BNNVARA-programma’s van het afgelopen jaar, maar de kijkcijfers waren een regelrechte ramp. Dat deed pijn, want ik had dit programma helemaal zelf bedacht en opgebouwd. Ik heb één slechte recensie onthouden, waarin een journaliste mij finaal onderuit haalde. Eigenlijk wil ik gewoon dat mensen zeggen dat ik het goed gedaan heb, maar niet alles kan altijd maar goed uitpakken.’

Allesbehalve geld

Natuurlijk moet de schoorsteen blijven roken, maar volgens Jan kun je je succes niet meten aan het aantal euro’s op je bankrekening. ‘Geld is gewoon lekker. Je kunt er zekerheid mee kopen. Maar je hebt wat mij betreft succes als je in de ochtend uit je bed stapt en denkt: Ja, dat ga ik vandaag doen! Je kunt ook heel ongelukkig maar succesvol zijn, maar ik kan dat niet. Plezier staat voor mij gelijk aan succes, en mijn succes wordt niet bepaald door wat anderen van me vinden of de hoeveelheid geld op je bankrekening. Als ik precies genoeg geld zou verdienen om van te leven met televisie maken en ik zou nooit meer op vakantie kunnen, dan zou ik het alsnog doen.’

Tip van Jan

Het zoeken naar de dingen die écht belangrijk zijn in jouw leven, kan de basis zijn om jouw eigen succes te waar te maken. Waar word je blij van? Wat betekent succes voor jou? En wat is er voor nodig om dat te bereiken? Jan geeft je graag nog één tip: ‘Doe wat je wil, kletsen doen ze toch wel. Je moet altijd kiezen wat je zelf wil doen. Waar je zelf blij van wordt. Dat is moeilijk, voor mij ook, maar het maakt keuzes maken een stuk makkelijker.’

Succes nastreven in het leven kun je vergelijken met beleggen. Je moet ten eerste beginnen, vervolgens moet je volhouden én je moet accepteren dat alles met vallen en opstaan gaat. Je neemt altijd het risico om (een deel van) je geld te verliezen.

In de reeks Succesverhalen gaat Peaks – de app waarmee je gemakkelijk geld opzij zet én belegt – samen met interviewster Ronit Palache en het publiek op zoek naar de essentie van succes. Elke editie is er een bekende en bijzondere gast aan het woord, die vertelt over zijn visie op succes en zijn of haar (soms moeilijke) weg hier naartoe.

In samenwerking met Peaks

Reageer op artikel:
Jan Versteegh: ‘Ik heb elke ochtend succes als mijn dochtertje over m’n handen kakt’
Sluiten