Rachelle Abbas
Rachelle Abbas | LinkedIn Kids 30 aug 2018

5x Wat ouders in de jaren ’90 deden wat vandaag de dag niet meer kan

Wanneer we nadenken over hoe onze eigen ouders zijn opgevoed, en wat hun grootouders wat betreft opvoeding hebben gedaan, besef je wel dat het jaren geleden heel anders ging dan hoe het nu gaat.

Denk bijvoorbeeld aan roken tijdens de zwangerschap, omdat het stressverlichtend zou zijn. Als zwangere vrouwen dat vandaag de dag zouden doen, word je toch gek aangekeken. Als we kijken naar de jaren ’90 lieten ouders hun kinderen toen veel dingen doen waar ouders vandaag niet meer mee weg zouden kunnen komen:

1. De plastic buggy

Herinner je je hoe een kinderwagen in de jaren ’90 eruitzag? Veel van die wagens waren toen erg dun en gemaakt van goedkoop materiaal. Vandaag de dag zouden die wagens niet veilig zijn. Eigenlijk betekent het dat ze in de jaren negentig niet voldeden aan de veiligheidsnormen die vandaag de dag gelden.

2. Op de bijrijdersstoel in de auto zitten

In de jaren ’90 was het niet ongebruikelijk dat ouders hun kinderen (die nog onder de 10 jaar waren) op de passagiersstoel in de auto zetten. Zolang het kind vastzat met de gordel, was het niet verboden om als kind op de stoel voorin te zitten. Het gebeurde toen in de praktijk veel, maar vandaag de dag zou dat niet acceptabel zijn. Kinderen die kleiner zijn dan 1,35 meter moeten altijd in een kinderstoel of op een zitverhoger zitten, voor én achterin. Baby en peuters mogen voorin, maar alleen met de stoel achterwaarts – dat is verplicht voor kinderen tot 15 maanden.

Hè? Deze gekke regels golden voor zwangere vrouwen in de jaren 50 (deel 1)

3. Traktaties

Waar het vroeger normaal was als er op scholen of bij kinderfeestjes snoep- en chipzakjes werden uitgedeeld, is dat nu wel anders. Vandaag de dag is er zelfs veel discussie over traktatie. Het liefst geen zoetigheid, oppassen voor gluten en de traktatie moet ook niet mooier zijn dan de traktatie van een klasgenootje. Sommige scholen zijn de discussies zat en schaffen zelfs traktaties af. Op andere scholen of verblijven mogen alleen nog gezonde traktaties.

4. Bruine lipstick was een ding

Ouders van tween-kinderen (8-12 jaar) lieten ze in de jaren ’90 ook een beetje make-up dragen, zoals dat vandaag ook wordt gedaan. Het is alleen vandaag de dag niet ‘hip’ om bruine lippenstift te dragen – hetzelfde geldt voor mama. In de jaren ’90 was het juist stijlvol.

5. Kinderen als straf naar hun kamer sturen

Als een kind in de jaren ’90 ‘in de problemen’ kwam, was hun kind naar zijn kamer te sturen, de straf die ouders gebruikten. Vandaag zou zo’n straf niet echt meer werken. Kinderen vinden het juist leuk om op hun kamer te zijn.

Reageer op artikel:
5x Wat ouders in de jaren ’90 deden wat vandaag de dag niet meer kan
Sluiten