Eva Dusch
Eva Dusch Work & Life 18 mrt 2016
Leestijd: 4 minuten

Jawohl! Deze 7 boeken wil je nu op je nachtkastje hebben liggen

De Boekenweek met Duitsland als thema loopt op z’n eind. Maar we nemen graag een hoop goede boeken mee. We mogen ons voor de vorm dan lichtelijk vijandig opstellen, intussen zijn we zwaar verliefd op Berlijn, roemen hun bieren en hun literaire gefühl is ook niet mis.

Onder het motto ‘Was ich noch zu sagen hitte‘ wordt ons buurland flink in de spotlight gezet. Toe aan nieuw leesvoer? Wij tippen je graag deze romans met een Duits tintje.

De voedselmachine – Giulia Enders

Een van de meest besproken boeken over voedsel van de afgelopen jaren. En ook vooral omdat we erachter kwamen dat de auteur een hartstikke jonge dame is. Neemt niet weg dat de inhoud niet alleen heel interessant is, maar precies de juiste snaren weet te raken in de huidige samenleving die zich bekommert om superfoods, juices en zoetaardappel frietjes. Haar doel: iedereen de kans geven op gezondheid. En die begint bij je darmen.
€17,95 via boekenwereld

De gelukkigen – Kristine Bilkau

Waar is geluk van afhankelijk? Hoe vullen we het in? Hoe richten we ons leven in en wat zijn we hier bereid voor te doen? Een vaste baan en een veilig bestaan lijken voor velen onbereikbaar geworden, je moet vechten om overeind te blijven in je werk, in de maatschappij en in de liefde. Vragen en thema’s die anno 2016 velen zullen aanspreken. Het boek wordt geroemd als een actuele roman over relatieproblemen en won al de Deutsche Buchpreis, de Hamburger Hamburger Förderpreis für Literatur en de prijs voor het Beste Romandebuut 2015. Niet mis dus.
€21,95 via Bol

Daar is hij weer – Timur Vermes

In dit boek wordt Adolf Hitler zeventig jaar na zijn vermeende dood (in 2011 dus) wakker naast zijn voormalige bunker, nu ergens in een Berlijnse woonwijk. Zonder oorlog, zonder partij, zonder Eva. Hij dwaalt rond in een volstrekt onherkenbare stad en een Duitse samenleving die zo multicultureel is dat hij niets herkent. Iedereen die hij aanspreekt denkt dat hij een hilarische, sarcastische imitator is. Er ontstaat zo een heuse hype en hij begint 66 jaar na zijn vermeende overlijden aan een televisiecarrière waarmee der Führer het achteloze volk moeiteloos in zijn macht te krijgen. Inmiddels is het boek ook verfilmd. Sinds haar release in Duitsland trok de film al meer dan 2,2 miljoen bezoekers.
€12,50 via Bruna

Duitsland: biografie van een natie – Neil McGregor

Bierpullen. Bratwurst. Volkswagen. Hitler. De Tweede Wereldoorlog. Berlijn. Angela Merkel. Michael Fassbender. Sylvie Meis en Linda de Mol. Natuurlijk weten we een hoop van ons buurland, maar wie echt nieuwsgierig is naar de rol van Duitsland anno 2016 en in de Europese geschiedenis, zal haar vingers aflikken bij dit boek. Schrijver Neil, grappig genoeg de directeur van het British Museum in Londen,
kijkt met een fris perspectief naar het grote land en beschrijft in dertig briljante, rijk geïllustreerde beschouwingen de 600 jaar oude Duitse geschiedenis. Buitengewoon intrigerend.
€29,99 via Athenaeum

We gaan als het donker wordt- Sherko Fatah

Een roman van een Duits-Koerdische schrijver, over een Iraakse vluchteling die in Berlijn ingehaald wordt door zijn verleden. Wanneer de vader van Kerim (een Koerd) door de geheime dienst wordt vermoord, nemen jihadstrijders ‘de zorg’ voor de jongen over. Na een paar maanden trainingskamp slaagt hij erin te vluchten. Een barre tocht brengt hem naar de Duitse hoofdstad. De westerse wereld blijft hem echter vreemd. Zijn ideeën over de liefde sluiten niet aan bij de opvattingen van een Berlijnse studente. Hij ondervindt de eenzaamheid en ervaart – bijna tegen zijn zin – zijn religie als een ‘gevoel van thuis zijn’. Dat heeft onvoorziene gevolgen. Het verleden laat hem niet los.
€29,99 via Cosmox

Mooi! Duitse peuter heet een kleine Syrische vluchteling welkom>

Ach, deze leegte, deze verschrikkelijke leegte – Joachim Meyerhoff

‘Op mijn twintigste werd ik tot mijn grote verrassing in München op een toneelschool aangenomen en trok ik bij mijn grootouders in omdat ik geen kamer kon vinden. Het contrast tussen deze twee werelden had niet groter kunnen zijn. Hierover wil ik vertellen: over mijn boven alles beminde grootouders, met z’n tweeën gevangen in hun schitterende huis, en over hoe het is als iemand tegen je zegt: ‘Je moet leren met je tepels te glimlachen.’ Op een tragikomische manier vertelt schrijver en acteur Joachim Meyerhoff over de wonderlijke en vreemde periode bij zijn grootouders en op de theaterschool.
€19,99 via Bruna Uitgevers

Alles klar – Sietse van der Hoek

We willen het misschien niet zo graag toegeven, maar die Deutsche Mannschaft heeft meer invloed op ons dan we denken. En wellicht wensen. Zowel economisch en politiek uiteraard, maar ook op het vlak van denken, mode en smaak, boodschappen doen, uitgaan, arbeidsorganisatie, voetbal en televisie. En wie verklaart onze almaar groeiende liefde voor Berlijn? De antwoorden vind je hoogstwaarschijnlijk in dit boek, dat gaat over de ‘verduitsing’ met een waaier aan voorbeelden en ruimschoots voorzien van pünktlich commentaar. Van de verbreiding van de worstcultuur tot de verberlijnisering van de Amsterdamse Wibautstraat, van Oktoberfeesten tot Energiewende en het schijnbaar onverwoestbare imago van Duitse dingen.
€12,50 via Uitgeverij Balans

Geen tijd, geen zin, geen puf. Laten we het eens omdraaien: 5 goede redenen om nú een boek te gaan lezen>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Jawohl! Deze 7 boeken wil je nu op je nachtkastje hebben liggen
Sluiten