Je beste jaar óóit: 18 goede voornemens voor 2016 die er écht toe doen

Help, het is alweer bijna 2016! Dit is hét moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Op het internet kom ik de meest onzinnige goede voornemens-lijstjes tegen. Ja, túúrlijk gaan we stoppen met roken en tien kilo afvallen, dat hadden we zelf niet kunnen bedenken. Tijd om mijn eigen shortlist te maken met dingen die ik écht de moeite waard vind om in te investeren.

Je hebt je eigen leven in de hand, maar toch hoor ik zó vaak vrouwen om me heen grapjes maken over dat ze niet aan goede voornemens doen omdat ze ze toch nooit volhouden. Als je vooraf al geen zelfvertrouwen in jezelf hebt, ga je het natuurlijk never nooit halen.

En ik ken het… Ieder jaar roep ik dat ik nu écht gezonder wil, pardon gááá, leven. Vol goede moed stort ik me in een hardloopschema (sportschool doe ik niet meer aan, ik ken mezelf) en leef op soepjes en salades. Ik leg de lat zó hoog (denk: drie keer per week sporten), dat het niet anders kan dan dat ik teleur wordt gesteld. Want: life happens en zo’n belachelijk regime houd natuurlijk niemand vol. Behalve Arie Boomsma dan.

Goede voornemens gehaald. En dán?

Toch lukte me het afgelopen jaar om mijn goede voornemens in te lossen: een paar kilo afvallen, gezonder leven en eindelijk beginnen aan die cursus die ik al zo lang wil doen. Maar of ik nou echt supertevreden met mezelf was? Nah, niet echt. De kilo’s waren niet het grootste probleem, maar mijn zelfbeeld. En de cursus was superleuk, maar vervolgens baalde ik dat ik niet meer uit mijn cursus haalde.

Houd je dus niet bezig met de onzinvoornemens, maar focus je liever op de kleine dingen die ertoe doen. Dit is de basis voor het leven dat ik zou willen leiden. Van jou ook?

[STAP stap=”1″]

Vergeet jezelf niet

Of je het nu leuk vindt of niet: je zit met jezelf opgescheept. Dus investeer in die relatie met jezelf! Mega-lastig met een gezin en al die andere dingen die je moet doen, maar ontdek waar jij gelukkig van wordt en investeer daarin.

[STAP stap=”2″]

Stop met zo hard zijn voor jezelf

We zeggen de meest harde dingen in gedachten tegen onszelf. Wees eens wat liever, joh!

[STAP stap=”3″]

Hekel aan je baan, zoek dan een andere!

Maak van je hobby je werk en je hoeft nooit meer te werken. Maar dat is misschien makkelijk gezegd. Heb jij een baan die je simpelweg niet op kan zeggen? Bedenk dan waarom niet. Komt het omdat je werk je prachtige huis financiert? Omdat je dankzij deze baan veel tijd bij je kids kunt zijn? Sta hier even bij stil, dan ga je je werk automatisch ook leuker vinden.

[STAP stap=”4″]

Focus niet op afvallen, maar op lief zijn voor je lichaam en goed voor jezelf zorgen

Cliché maar waar: je hebt maar één lichaam, dus zorg er goed voor. Maak tijd voor sport en denk na bij wat je in je mond stopt. En ook niet onbelangrijk: kies een goede zorgverzekering, zoals Anderzorg, waar je je eigen pakket samen kunt stellen. Sport je veel? Dan is het slim om je fysiotherapie in je pakket te stoppen zodat je niet onnodig met blessures rond blijft lopen.

[STAP stap=”5″]

Investeer in je relaties

Wil je het stiekem al jaren goedmaken met die vriendin van vroeger? Doe het gewoon. Er is niks erger dan nadenken over hoe leuk jullie het samen zouden kúnnen hebben.

[STAP stap=”6″]

Leer iets nieuws

Er is altijd ruimte voor groei. En stel jezelf geen onmogelijke doelen. Als je dan eindelijk die cursus gaat doen, verwacht dan niet dat je er binnen een halfjaar je werk van kan maken.

[STAP stap=”7″]

Ontmoet nieuwe mensen

Nieuwe mensen ontmoeten zorgt ook weer voor nieuwe levenspaden. Wie weet waar die nieuwe relatie, vriendschap of kennis toe leidt.

[STAP stap=”8″]

Blijf niet in het verleden hangen

Oke, tot op zekere hoogte natuurlijk. Maar het is niet verkeerd om de dingen van vroeger wat vaker los te laten en te focussen op een positieve toekomst.

[STAP stap=”9″]

Maak je niet druk over wat anderen van je denken

Leef het leven dat jij wil leven, niet dat van een ander. Vergelijk jezelf niet met een ander. Gewoon NIET doen.

[STAP stap=”10″]

Stop met uitstellen

Want eerlijk is eerlijk: ieder begin is moeilijk. Begin gewoon met vijf minuten aan iets te werken, je zult zien hoe makkelijk de rest gaat. Zo wil ik alweer twee jaar een nieuwe, goedkopere zorgverzekering, maar dat stel ik eindeloos uit en voor ik het weet is het alweer 1 januari. Doe het dus gewoon vanavond nog! Het is zó makkelijk. Als je bijvoorbeeld voor 1 januari 2016 aanmeldt bij Anderzorg, dan zeggen zij jouw huidige zorgverzekering automatisch voor je op. Vanaf het moment dat je je op Anderzorg.nl inschrijft, ben je verzekerd.

[STAP stap=”11″]

Geef aandacht aan je familie

Soms ben je het meest bot tegen de mensen die het dichtste bij je staan. Maar wat als er iemand uit je familie zou wegvallen? Daar moet je toch niet aan denken? Juist, daarom is familie het altijd (oké, misschien een uitzondering daargelaten) waard om in te investeren.

[STAP stap=”12″]

Ga de strijd aan met je angsten en durf te vallen

Als je kinderen hebt, weet je als geen ander: met vallen en opstaan leer je. En dat geldt ook voor volwassenen. What’s the worst that can happen? Dat je faalt? Dan heb je het tenminste geprobeerd. Dat is alleen al iets dat veel mensen niet durven.

[STAP stap=”13″]

Leg je telefoon weg als je in gezelschap bent

Of dit nu je beste vriendin, collega, partner of kind is. Geef elkaar aandacht!

[STAP stap=”14″]

Sta eerder op

Al is het maar tien minuutjes! Die tijd onder de douche zonder kinderen die op de deur bonzen is héérlijk. Het zal misschien in het begin voelen alsof je gek bent geworden, maar het went.

[STAP stap=”15″]

Durf je emoties te delen

Hier hebben we eigenlijk niks aan toe te voegen!

[STAP stap=”16″]

Bedenk waar je beter in wilt worden en vraag hulp

Een mentor zoeken is nooit een slecht idee. Of je nu meer structuur in je leven wil of wil leren schilderen als Picasso.

[STAP stap=”17″]

Wees niet zo materialistisch en let op je financiën

Waar gaat het nu om in het leven? Die superdure vakantie of een goede relatie? Juist ja, dat dachten wij dus ook. En wil je eens wat besparen, kijk dan naar je maandelijkse uitgaven. Betaal je bijvoorbeeld niet teveel voor zaken als je zorgverzekering? Het loont om eens rond te shoppen voor de laagste premie bij een hoog eigen risico. Als we je een tip mogen geven: Anderzorg!

[STAP stap=”18″]

Wees blij

Als we even Churandy Martina mogen quoten. Het leven gaat niet over geluk zoeken, maar blij zijn met wat je hebt. We denken vaak dat succes ons geluk brengt, maar je moet toch echt gelukkig met jezelf zijn voordat je succesvol kunt zijn.

Het leven is kort, maar wel het langste wat je óóit mee zal maken. Dus waarom niet je best doen om deze goede voornemens in de praktijk te brengen en vanaf nu gelukkig te zijn? Happy 2016!

Wat ga jij anders doen in 2016? Reageer op onze Facebook!

Meteen de daad bij het woord voegen? Bereken met de tool hieronder direct je premie (éxtra laag bij een hoog eigen risico):

In samenwerking met Anderzorg

Reageer op artikel:
Je beste jaar óóit: 18 goede voornemens voor 2016 die er écht toe doen
Sluiten