Thea Tijssen
Thea Tijssen Kids mei 19, 2016

Je blijft kijken naar de video van deze ‘natuurlijke keizersnede’

Ja, natuurlijk hebben we allemaal weleens een filmpje van een bevalling gezien. Meer dan eens waarschijnlijk. Maar heb je ook ooit een video van een keizersnede gezien? En dat de filmer in kwestie dan niet achter het geblindeerde doek stond, maar echt had gefilmd dat de baby uit de moeder kwam? Na vandaag kun je hierop bevestigend antwoorden.

Ik geef meteen toe dat ik het ook nog nooit had gezien, maar ik was wel razend benieuwd. Mijn eerste zoon is namelijk met een keizersnede ter wereld gekomen (weliswaar geen geplande en al helemaal geen ‘natuurlijke’, maar een ‘spoed keizersnede‘). Maar toch was ik daardoor extra benieuwd naar hoe dat eruit ziet en wat er dan eigenlijk gebeurt. Ik heb veel over de ‘gentle sectio’ gehoord en gelezen, maar deze ook zíen, is een weer heel ander verhaal.

Bron: Youtube

Afgelopen jaar uploadde Sarah Saunders een video van zichzelf op YouTube waarop te zien is dat ze bevalt middels een ‘natuurlijke keizersnede’. Als je niet precies weet wat een ‘natuurlijke keizersnede’ inhoudt: de baby komt zelf ter wereld uit de snede. Ja. Echt.

Bron: Youtube

In de video zie je dat de chirurg het hoofd van Saunders zoon naar buiten brengt via de typische keizersnede, maar hem vervolgens zelf uit de snede laat komen. Saunders: ‘Ik wilde deze video delen om te laten zien dat als je niet in de positie bent om ‘natuurlijk’ te bevallen, een ‘natuurlijke keizersnede’ daarna toch wel de beste optie is!’ Saunders schreef bij de video: ‘In deze verbazingwekkende video komt mijn zoon zelf ter wereld nadat de chirurg hem heeft geholpen om zijn hoofd naar buiten te brengen. Het team in het Torbay-ziekenhuis was fenomenaal en gaf me een geboorte-ervaring die ik voor altijd zal koesteren.’

Dat snappen we maar al te goed na het zien van deze video. Kijk en oordeel zelf:

Na deze schitterende video is het misschien ook mooi om te kijken hoe ánders een spoedkeizersnede wordt gedaan. Nee, daar hebben we geen video van, maar je ziet aan deze foto’s wel dat er wat meer haast was om de ‘snede’ te maken. Dat maakt de foto’s er zeker niet minder mooi en bijzonder om. >

Reageer op artikel:
Je blijft kijken naar de video van deze ‘natuurlijke keizersnede’
Sluiten