‘Je had toegestaan dat een stel populaire corpsballen jou op je hoofd sloegen’

Phileine schrijft iedere week een brief, aan mensen (bekend of niet), dieren en dingen. Deze keer aan studenten, die opvallend in het nieuws kwamen.

Dag lieve student,

Ik las vandaag over je. Je werd landelijk nieuws nadat je had toegestaan dat een stel populaire onvolwassen corpsballen jou op je hoofd sloegen. Dat hoort er immers bij als je erbij wilt horen. Net als het drinken van een liter jenever of het doorslikken van levende goudvissen.

Welke feut laat zich nou kennen?

En natuurlijk doe je dat zonder morren. Want welke feut laat zich nou kennen? Je gaat toch niet in tegen de daden en woorden van die grote stoere jongens waar je zo tegen op kijkt?

Ik hoorde erbij

Ik herinner mij nog heel goed die dag dat een meisje uit de zesde klas (toen heette dat wat jij kent als groep acht nog gewoon zesde klas) iets tegen mij zei. Ik was acht en heb de hele dag op wolken gelopen. Wat de inhoud van haar boodschap was kan ik me niet meer herinneren maar dat zij tegen mij sprak was alsof ik ter plaatse een kroon op mijn hoofd kreeg. Ik hoorde erbij. Waarbij? Geen idee maar ik voelde dat vanaf die dag alles anders was. Ik was acht. Ik was acht en kinderlijk naïef.

Jij mag kiezen

Jij bent een jaar of achttien en bent al een lekker stukje op weg in je leven. Je bent geboren in een stabiel land waar je mooie kansen voorbij ziet komen en waar je redelijk veel beslissingen mag en kunt nemen om te beïnvloeden hoe jouw leven eruit zal zien. En jij besloot dat het goed was dat één of andere druiloor die een paar jaar langer op deze aardbol rond loopt jou een tik op je hoofd gaf. Jij besloot dat het onderdeel was van het ontgroenen en dat het gedurende die eerste weken van jouw studententijd nou eenmaal geoorloofd is dat de nieuwelingen aangepakt worden. En jij besloot om de kwestie intern ‘op te lossen’. Dat is nou eenmaal de wetgeving binnen de vereniging.

Je gaat je toch niet verlagen tot het niveau van deze slimme dames en heren

Slechte studentengrap

Sorry? Ik denk dat ik het nieuws gewoon verkeerd heb begrepen. Of dat ik heb geluisterd naar een studentengrap. Toch? Want je gaat dit toch niet serieus in de bekende doofpot stoppen? Omdat het er nou eenmaal bij hoort? Jij gaat toch niet echt mee in deze zelf verzonnen wereld van gekneusden die hun frustratie afreageren op nog onzekerder types dan zijzelf. Je gaat je toch niet verlagen tot het niveau van deze slimme dames en heren?

Common sense

Want weet je, jij kunt zoveel meer zijn dan alleen een ‘uit de hand gelopen gevalletje’. Jij kunt ‘extern veranderd’ in plaats van ‘intern opgelost’ zijn. Jij kunt common sense weer terug brengen in de vereniging. En in alle toekomstige studenten die overwegen ook onderdeel te willen uitmaken van een corps of vereniging.

De geschiedenis herhaalt zichzelf

En de geschiedenis is je leermeester lieve student. Want kijk eens terug naar het jaar 1840. In dat jaar zette een groot gedeelte van de leden van Vindicat zich af tegen de sfeer die inmiddels binnen het corps was ontstaan. De betekenis van Vindicat (handhaaft en beschaaft) werd nog maar gedeeltelijk gevoerd binnen het corps. Er was meer sprake van handhaven dan van beschaven en dus richtte een minderheid van de vereniging de PCL op. Post Chaos Lux (na de chaos licht). Ik schat je slim genoeg in om de overeenkomsten te zien.

Waar één schaap…

Lieve student, maak deze ontgroening (waar ik overigens absoluut niet per se tegen ben) er eentje zijn waar binnen en buiten de vereniging nog lang over na gepraat wordt. Want je bent toch veel liever het eerste dan het laatste schaap?

Ajuus.

Phileine (a.k.a. knor).

Meer columns lezen van Phileine? Dat kan hier.

Reageer op artikel:
‘Je had toegestaan dat een stel populaire corpsballen jou op je hoofd sloegen’
Sluiten