Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 12 mei 2017
Leestijd: 3 minuten

Je hebt meer invloed op de eetgewoonten van je kind dan je denkt

Grijp je liever naar een zak chips dan dat je een gezondere snack pakt, of is een stevig ontbijt niet aan jou besteed? Dat ligt volgens nieuw onderzoek hoogstwaarschijnlijk niet aan jezelf, maar voor een groot gedeelte aan wat je vroeger van je ouders hebt meegekregen. Zij hebben namelijk meer invloed op je (slechte) eetpatroon dan je wellicht denkt.

Ik eet liever een chocoladereep dan dat ik voor een stuk fruit ga, en ik verkies lasagne (of alle andere soorten pasta) meer dan eens boven een salade. Ik dacht dat het puur smaak (of gebrek aan wilskracht en doorzettingsvermogen) was, maar volgens onderzoek dat gepubliceerd werd in Child Development hebben mijn ouders daar dus het een en ander mee te maken. Bedankt, lieve mensen. Fijn.

Comfort food

Volgens de Noorse onderzoekers hebben de kinderen die vanaf hun vierde vaak comfort food voorgeschoteld kregen van hun ouders eerder een kans op een slechter eetpatroon. Ook de kinderen van ouders die emotionele eters zijn, hebben een minder gezond eetpatroon dan kinderen van ouders die daar geen last van hadden. In totaal onderzochten zij 810 Noorse kinderen van zes, acht en tien jaar oud.

Hoofdonderzoeker Silje Steinsbekk legt uit: ‘Kinderen die eten kregen op momenten dat ze zich emotioneel niet goed voelden, vallen hier op oudere leeftijd vaker op terug dan kinderen die niet werden getroost met voedsel.’

LEES OOK: Ouders die samen met hun kinderen eten scheiden minder vaak

Roerige jeugd

Het is niet de eerste keer dat bleek dat ouders meer vingers in de pap hebben wat betreft ons eetpatroon. Niet gek, want het zijn natuurlijk ook de personen die ons voor een groot deel gevormd hebben. Een onderzoek dat vorig jaar gepubliceerd werd in The Archives of Disease in Childhood heeft bewezen dat kinderen met een roerige jeugd waar veel angst en stress bij aanwezig was, ook een slechter eetpatroon hebben dan kinderen die hier niet of weinig mee te maken hebben gehad.

Depressie

‘Kinderen leren niet alleen wát ze moeten eten van hun ouders, maar ook vooral wanneer’, zegt Clare Thornton-Wood, hoofdonderzoeker van de laatste studie. Het is zelfs zo dat moeders die tijdens een zwangerschap met een depressie te maken hebben gehad een kind krijgen dat eerder kans heeft op emotionele eetbuien.

Clare raadt ouders aan om emotionele eetbuien vooral buiten het zicht van kinderen te houden. ‘Soms vergeet je dat ze álles in zich opnemen en het gedrag van hun ouders kopieren. Zien ze dat je gaat eten als je boos, verdrietig of moe bent, dan is de kans groot dat ze die ‘gewoonte’ van je overnemen.’

Nooit te laat om te leren hoe het wél moet

Gelukkig kun je slechte gewoonten er ook altijd weer uit rammen. Clare: ‘Als je kinderen wat ouder zijn kun je ze leren wat wel gezond is en hoe je dat klaarmaakt. Laat ze zoveel mogelijk soorten voedsel proeven, zodat ze zelf kunnen bepalen wat ze lekker vinden en wat niet. Je kinderen laten kiezen hoeveel ze willen eten is ook een slimme zet. Grote kans dat een maaltijd op die manier een minder groot ding wordt dan wanneer jij de porties bepaalt.’

Onderzoek: op deze manier willen je kinderen dus voortaan wel hun groente opeten

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Independent.co.uk

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Je hebt meer invloed op de eetgewoonten van je kind dan je denkt
Sluiten