Manon Sikkel
Manon Sikkel Work & Life 19 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

6 x je huis opruimen met kinderen

Je huis opruimen met kinderen. Hoe doe je dat? Zeker als je er vier hebt, zoals Manon Sikkel. In de loop der jaren heeft ze tips verzameld. En die deelt ze (heel welkom) met ons. Ga zult nog lang en opgeruimd leven.

Jaren geleden, toen mijn eerste kind nog een peuter was, ging ik bij twee studievrienden op bezoek. Een leuk werkend stel zonder kinderen die in een penthouse in het centrum van Amsterdam woonden. Als ik bij hen op bezoek kwam met mijn dochter pakte een van de twee een kostbare antieke puzzel uit de kast en zette die voor mijn dochter neer. Zij gooide vervolgens vrolijk de stukken door de kamer, waar we allemaal om konden lachen.

Een paar weken later nodigde ik mijn vrienden bij mij thuis uit. Tijd om op te ruimen had ik niet echt, en dus lag de vloer bezaaid met speelgoed en kleefden er boterhammen met pindakaas aan de muur. Mijn vrienden zeiden er niets van, maar merkten tijdens het eten fijntjes op dat ze wel zagen dat ik niet meer ‘van het design was.’ Ik keek mijn huis rond en zag mijn huis door hun ogen. Pas toen zag ik in wat voor bende ik leefde. Ik had geloof ik al drie jaar niet meer opgeruimd.

Vanaf die dag leerde ik opruimen in een huis vol kinderen, en toen moest opruim goeroe Marie Kondo nog geboren worden. Opruimen, zo doe je dat:

1. Huppetee, weg ermee

Het moeilijke van opruimen is dat je er dingen voor moet wegdoen. De reden dat dat zo moeilijk is, is dat er aan elk klein ding in je huis een emotionele betekenis zit. Die oude sok met dat gat had je aan toen je zo ziek was, die lelijke vaas kreeg je ooit van je overleden oma en die driehonderd tekeningen heeft je kind speciaal voor jou gemaakt. Heb je problemen met weggooien, doe het dan in stapjes. Voor elk ding dat je vanaf nu het huis in brengt, doe je er twee weg.

2. Beperk je taken

Het idee dat je hele huis in één keer aan kant moet, weerhoudt je waarschijnlijk geregeld van opruimen. Beperk je daarom tot een kast of een kamer. Om te voorkomen dat je toch het hele huis doorgaat, mag je tijdens het opruimen die plek niet verlaten. Zet twee dozen neer: een voor dingen die je ter plekke wilt opbergen en een voor dingen die ergens anders moeten worden opgeborgen. Zet er een vuilniszak naast voor alles wat weg kan.

LEES OOK: Moeder bedenkt geniale manier om haar kinderen te laten opruimen

3. Geef je kinderen gestructureerde opdrachten

Laat je kinderen meehelpen met opruimen, hoe klein ze ook zijn. Zeg niet: ‘ruim je kamer op,’ maar zeg bijvoorbeeld: ‘Zet de boeken in je boekenkast terug, maak je bed op en gooi de was in je wasmand.’ Gestructureerde opdrachten werken het best. Is je kind echt nog te klein om te helpen, zet dan een mand neer en zeg: ‘gooi al je speelgoed maar in die mand.’

4. Zorg voor routine

Alles wat we uit routine doen, kost ons weinig energie. Breng daarom vijf routines aan op de rommeligste plekken in je huis. Bijvoorbeeld: elke avond spullen van de bank halen, na het ontbijt de tafel helemaal leeghalen, elke ochtend de bedden opmaken, oude kranten direct opbergen en flessen elk weekend wegbrengen.

5. Vermijd opbergdozen

Ikea verdient er kapitalen aan, opbergdozen in alle vormen en maten. Grote plastic bakken voor onder het bed, om speelgoed in te doen, om toiletspullen in op te bergen of bakken voor papier. Gebruik ze niet. Wie jonge kinderen heeft weet dat er niets zo verleidelijk is als alles in dozen te proppen, maar wees realistisch en snap dat wat er nu in een doos gaat, er nooit meer uitkomt. Dus: weg ermee.

6. Beperk kinderspeelgoed

Hoe meer speelgoed kinderen hebben, hoe minder ze ermee lijken te spelen. Dat is niet gek, want kinderen zijn altijd op zoek naar nieuwe dingen. Ga daarom af en toe door de berg speelgoed heen en gooi alles weg wat kapot is. Berg de rest op of geef het weg als je denkt dat je kind er te groot voor is. Ruim een plank in met dingen waarvan je weet dat je kind het echt leuk vindt. Haal af en toe wat van dat opgeborgen speelgoed tevoorschijn. Je zult zien dat je kind dolblij is met steeds iets nieuws. En het voordeel is dat je niet langer veertien kapotte beren en zeventig kilo LEGO-blokjes in de woonkamer hebt liggen.

Manon Sikkel is psycholoog, journalist, heeft vier kinderen en schrijft ook kinderboeken.

Je kledingkast opruimen? Deze applicatie helpt je daar perfect bij!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
6 x je huis opruimen met kinderen
Sluiten