Redactie
Redactie Kids 27 aug 2015
Leestijd: 1 minuut

Is je kind agressief? Boos? Bijt ‘ie?

Onlangs schreef Famme over het dilemma ‘wat te doen als je peuter bijt?’. Op Facebook stroomden de reacties binnen; terugbijten, negeren, niet negeren, niet terugbijten… het antwoord bleek niet zo makkelijk te geven.

Helaas, dat doet dit recente Noorse onderzoek ook niet, maar het zocht wel uit of kinderen agressief gedrag aanleren op een kinderdagverblijf. Het antwoord: nee, dat doen ze niet. Althans, niet de 939 onderzochte Noorse kindjes in de leeftijd van 6 maanden tot 4 jaar.

Last van een schuldgevoel, iemand?

Onderzocht werd of de neiging tot slaan, duwen en bijten – nauwkeurig bijgehouden door de leidsters op het KDV – afhankelijk was van hoe vaak de kinderen aanwezig waren op de opvang. Want daar maken sommige ouders zich druk om (en voelen zich daar schuldig over) – dat niet alle dingen die hun bloedjes op het KDV leren en oppikken zo goed voor ze zijn.

Vurig debat

De discussie over de voor- en nadelen van het KDV speelt vooral sinds de jaren ’80, het tijdperk waarin steeds meer moeders kozen voor moederschap in combinatie met een baan. Therapeuten en sociale zorginstellingen wezen – deels gesteund door academici – op het feit dat je kind naar een kinderdagverblijf brengen ‘schadelijke’ gevolgen zou hebben op de sociale en emotionele ontwikkeling. Sindsdien wordt het debat nog altijd vurig gevoerd, en is het een continue bron voor onderzoek.

Full-time naar het KDV?

Maar hier komt de punchliner van het Noorse onderzoeksteam: hoe vaker kinderen op het KDV aanwezig waren, des te minder agressieve neigingen ze vertoonden.

Agressieve piek

Het onderzoek wees uit dat de meeste kinderen op 2-jarige leeftijd een agressieve ‘piek’ vertoonden, met name kinderen die al vanaf jonge leeftijd al naar het KDV gingen (<1 jr). kinderen die later in de groep kwamen, hadden vergelijking minder agressieve uitspattingen. maar voor alle gold dat trekjes na hun tweede levensjaar afnamen - zodanig het slaan, duwen en bijten als ze 4 jaar waren nagenoeg verdwenen was.

Opsteker

Goed nieuws dus voor werkende ouders die zich afvragen of het KDV gunstig is voor de ontwikkeling hun kinderen. Hoewel een onderzoek als dit daar natuurlijk niet zaligmakend in is, is het wel degelijk een opsteker.

Detail

In Noorwegen krijgen de meeste moeders een jaar verlof. Daardoor zijn de meeste kinderen die zich bij het KDV aanmelden niet jonger dan negen maanden.

Lees hier de samenvatting van het onderzoek, dat onlangs verscheen in het vakblad Psychological Science.

Dit artikel al gezien? Acht alternatieven voor billenkoek, ofwel de corrigerende tik>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Is je kind agressief? Boos? Bijt ‘ie?
Sluiten