Janne Vogel
Janne Vogel Kids 12 mrt 2018

Met deze 6 simpele trucjes doet je kind precies wat jij wilt

Kinderen laten meewerken is voor een kinderarts iedere dag weer een uitdaging. Deze arts weet er alles van en deelt haar top zes strategieën, die jij thuis ook makkelijk toepast. Good luck.

Je kind laten meewerken

Van tandenpoetsen tot lopen tot aankleden tot eten… Je kind heeft zijn eigen programma en is lang niet altijd van plan om jou je zin te geven. Met deze tips laat je je kind soepel meewerken, zodat je een hele hoop drama voorkomt.

1. Trek zijn/haar aandacht

Net zoals je kind regelmatig jouw aandacht vraagt (wanneer hij een handstand maakt in het zwembad, een mooie tekening heeft gemaakt, of in het potje heeft geplast – bravo), trek jij nu de zijne. Als je dochtertje met haar barbies speelt, is de kans groot dat ze helemaal niet echt hoort wat je haar al vier keer hebt gevraagd. Zorg voor je iets belangrijks vraagt dus even dat je écht de aandacht hebt van je kind. Maak oogcontact en vertel duidelijk wat je wilt dat er gebeurt. Is het bijna bedtijd? Vertel je kind een kwartiertje van tevoren dat het bijna tijd is om te gaan slapen en zeg daarna terwijl je ‘m aankijkt wat hij of zij precies moet doen voor het bedje wordt opgezocht.

2. Maak grapjes

Peuters geven zich vaak sneller over aan een ouder (of dokter) als deze een beetje gek doet. Als je als dokter je kleine patiënt vertelt dat ook Elmo en Spiderman weleens langskomen voor een prikje, leidt dit ze af op vervelende momenten. Dit kun je thuis toepassen bij de kleinste dingen: wanner je de klitten uit je dochters haar kamt, je kids in bad moeten of wanneer je de billetjes van je baby afveegt. Maak grappige geluidjes, vertel een verhaaltje, verzin wat karakters of zing een liedje.

3. Vraag niets – vertel

Onderzoek wijst uit dat je jonge kinderen beter een duidelijke opdracht kunt geven dan dat je een hele nette vraag formuleert. ‘Kun je je schoenen aantrekken?’ werkt vaak minder goed dan: ‘Trek je schoenen aan’. Kids begrijpen in sommige gevallen nog niet dat een vraag eigenlijk betekent: ‘doe dat even’. Ook komt uit onderzoek dat kinderen sarcasme en ironie nog niet helemaal begrijpen tot ze rond de tien jaar zijn. Grapjes op zo’n toon gaan er dus ook niet voor zorgen dat je kleine beter meewerkt. Verder is het belangrijk om te letten op je vocabulaire. Woorden die voor volwassenen heel normaal zijn, kunnen voor een kind niet altijd net zo makkelijk te begrijpen zijn. Praat in simpele zinnen of zeg hetzelfde op twee verschillende manieren (het moeilijke en het makkelijke woord). Je kind zal je beter begrijpen en misschien zelfs een nieuw woord leren.

4. Wees geduldig

Kinderen werken het snelst en makkelijkst mee wanneer ze niet het gevoel hebben dat er haast achter zit. Uit onderzoek blijkt dat veel ouders hun kinderen niet genoeg tijd geven om antwoord te geven op hun vragen/te doen wat van ze wordt gevraagd. Kinderen wisselen niet zo snel van ‘taak’. Wanneer je kind middenin zijn iPad-spelletje zit of heel fanatiek zit te kleien, heeft hij even nodig om over te schakelen naar wat jij van hem wilt. Als je er moe van wordt om jezelf constant te herhalen, kun je proberen je kind simpelweg meer tijd te geven. Slow is the way to go. Stel je zoontje moet een hele lepel hoestdrank nemen en hij weigert, laat ‘m het dan druppel voor druppel nemen; Als je dochter haar haren niet wil kammen omdat ze bang is voor de haarborstel, wrijf dan eerst zachtjes met de borstel langs haar arm om te laten zien dat er niets is om bang voor te zijn, etc. etc. Heb geduld.

5. Laat je kind kiezen

Als je de mogelijkheid hebt, geef je kind dan een optie. ‘Wil je naar de auto lopen of zal ik je dragen?’ Je kind laten kiezen werkt goed als beide opties er uiteindelijk voor zorgen dat hij doet wat je wilt. Als hij weigert te kiezen, maak jij de keuze voor ‘m. Wat ook helpt, is je kind simpelweg uitleggen waarom je iets van hem of haar wilt. De kans is groot dat je peuter tegenstribbelt als je zijn gezichtje in probeert te smeren met zonnebrand, omdat het in zijn ogen totaal niet nodig is. Als je hem uitlegt dat het insmeren heel belangrijk is om zijn huid te beschermen tegen de zonnestralen, omdat die hem ziek kunnen maken, zal hij sneller meewerken. Geef je kind de tijd om naar je te luisteren en de info te verwerken en probeer het smeren daarna nog een keertje.

6. Vind altijd iets om te belonen

Laat je kind zich (na een enorme scène) uiteindelijk insmeren? Geef ‘m een compliment. Al was het nog zo’n gedoe. Door de dingen die hij goed doet te benoemen geef je hem zelfvertrouwen. En als hij zich goed voelt over wat hij heeft gedaan, dan doet hij het vaker. Link je complimentjes duidelijk aan een bepaalde situatie. (Bijvoorbeeld: ‘Ik heb gezien dat je je speelgoed netjes hebt opgeruimd na het spelen. Wat goed van jou!’ Of in de zonnebrandsituatie: ‘Wat goed dat je bent ingesmeerd. Nu ben je helemaal beschermd tegen de zon.’) Kinderen houden ervan om aan hun ouders verwachtingen te voldoen, ze willen je zo trots mogelijk maken. Strooi dus maar lekker met die complimenten.

Reageer op artikel:
Met deze 6 simpele trucjes doet je kind precies wat jij wilt
Sluiten