Marleen Staal
Marleen Staal Gezondheid 20 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Je kind meer groente laten eten? Betrek hem of haar bij het koken

Groente en kinderen zijn vaak niet de beste combinatie. Als jouw kleuter altijd lastig wordt zodra het avondeten op tafel staat zul je dit vast herkennen. Volgens een nieuwe studie is er echter een handig trucje om je kind stiekem meer groente te laten eten.

De eeuwige strijd om jouw kleintje alle groente op te laten eten is er eentje die we niet altijd lijken te winnen. Nieuw onderzoek heeft nu een effectieve manier gevonden waarbij het je ongemerkt toch lukt jouw kind die spruitjes op te laten eten. Het is zo voor de hand liggend, dat we ons afvragen waarom we er zelf niet op zijn gekomen. Of jij hebt deze manier allang en breed toegepast, in dat geval zeggen we: well done mama!

Groente eten moet

Straffen, belonen, je hebt waarschijnlijk al veel geprobeerd als groente eten niet vanzelf gaat. Toch is het belangrijk dat je kind genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt en ja, die zitten nou eenmaal in groente en fruit. Fruit is vaak lekker zoet en dus uitnodigend om lekker van te smullen, maar groentes zijn daarentegen soms bitter of een beetje smakeloos. Hoe lekker je ook kookt en wat je er ook van probeert te maken.

Onlangs heeft een onderzoek de oplossing gevonden om je kind meer groentes te laten eten. En daar hoef je helemaal geen moeite voor te doen. Sterker nog, deze manier maakt het niet alleen makkelijker, maar ook leuker. De truc zit hem namelijk in je kind betrekken bij het maken van het avondeten of de lunch. Dat zijn immers de maaltijden waar vaak de meeste groentes bij komen kijken.

Dit is wat je in ieder geval niet moet doen als je kind een lastige eter is. 

Mee beslissen

Carolyn Stutter, de vrouw die het onderzoek leidde, vertelt erover: “Wanneer de kinderen in het onderzoek konden meebepalen wat er voor de lunch werd ingepakt, bevatten de lunches meer fruit en groente. Je kind mee laten beslissen geeft zowel de ouder als het kind de kans om samen te werken als het aankomt op het kiezen in welke groente of fruitstuk het kind geïnteresseerd is.”

Kinderen hun eigen beslissing (maar wel gestuurd door de ouders) laten maken als het aankomt op eten, geeft meer motivatie om het ook daadwerkelijk op te eten. Zij hebben het immers zelf uitgekozen. Ook je kind meenemen in de keuken en hem of haar betrekken in het kookproces, enthousiasmeert ze om later aan tafel te genieten van het eten en groente een kans te geven.

Niet dwingen

Carolyn zegt er bij dat het erg belangrijk is je kind niet te dwingen als het echt niet wil. Onderzoek van de University of Michigan ondersteunt haar argument. Je kind forceren iets te eten, kan ervoor zorgen hun eetgewoontes veranderen waardoor de ruzies om eten alleen maar erger worden.

Het tegenovergestelde doen en je kind meer inspraak geven in wat er gegeten wordt, zorgt ervoor dat je goed eetgedrag beloont. Als ouder kun je zelf de grenzen bepalen. Bijvoorbeeld: je mag 1 stuk fruit en 1 stuk groente kiezen. Welke je kiest, dat maakt niet, maar kies er van allebei eentje.

Pak jij het anders aan als je kind lastig doet over groente eten? Laat het ons weten op het Mamaforum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Je kind meer groente laten eten? Betrek hem of haar bij het koken
Sluiten