Redactie
Redactie Persoonlijk 13 jul 2016
Leestijd: 3 minuten

Is je kind op de mond kussen ‘te seksueel’?

Raar, maar waar: Victoria Beckham krijgt op dit moment veel kritiek over zich heen omdat ze onderstaande foto plaatste op Instagram. Wat is er mis mee? Veel mensen vinden het ongepast en belachelijk dat ze haar kind op de mond kust.

Maar hoe zit het nou? Is je kind op de mond kussen ‘te seksueel’? Als je je kinderen niet seksueel in de war wil brengen zoen je ze niet op de mond, vindt kinderpsychologe Charlotte Reznick…

Soms roepen wetenschappers of psychologen iets, waarvan je van te voren geheid weet dat het een stroom aan reacties op gang gaat brengen. Dat moet ook deze Amerikaanse kinderpsychologe Charlotte Reznick – verbonden aan de University of California at Los Angeles (UCLA) – geweten hebben toen ze eerder in een interview vertelde dat ze vond dat ouders hun kinderen niet meer op de mond zouden moeten kussen.

Wat papa en mama met elkaar doen

Haar argumentatie is vrij helder: ‘kussen op de mond is te seksueel beladen’. Lippen zijn een erogene zone en kunnen door een kus seksueel gestimuleerd worden. Plus het gegeven dat papa en mama elkaar op de mond zoenen, maakt het voor een kind verwarrend als papa en mama dat ook met hem of haar doen.

De reacties volgden inderdaad. Met als belangrijkste verweer dat kinderen vaak uit zichzelf een kus op de mond geven. ‘En dan moet ik mijn allerliefste 2-jarige dochter met haar natte slobberkus wegduwen en haar vertellen dat het ‘ongepast’ is? Ik kijk wel uit’, aldus de meest gehoorde reactie van het reagerende moedervolk.

Kussen normale zaak

Klopt, moeders zijn misschien niet geheel objectief of wetenschappelijk ‘blanco’ bij het benaderen van een ‘dilemma’ als dit, maar er reageerde onder meer ook een dokter – Paul Hokemeyer. ‘Het is belangrijk dat ouders grenzen aangeven in hun omgang met kinderen, maar een kus op de mond lijkt mij in de uiting van liefde en affectie een normale zaak’, reageerde hij.

Iets wat collega Sally-Anne McCormack bevestigt. ‘Het is onzin om te denken dat een jong kind op de mond kussen verwarrend voor hem is. Dat is hetzelfde als zeggen dat borstvoeding voor verwarring zorgt. Misschien nemen sommige mensen er aanstoot aan, maar het is niet anders of seksueel meer beladen dan een baby over haar rug aaien.’

Eind goed, al goed

Wat je overigens wel vaak ziet is dat kinderen op een bepaalde leeftijd zelf aangeven papa en/of mama niet langer op de mond te willen zoenen. Dat gebeurt meestal zo rond de puberteit, als niet eerder. Meestal is dat omdat ze zien dat andere kinderen het ook niet (in het openbaar) doen.

Kus jij je kinderen op de mond (wij wel)? Geef jij je kind net als onze columnist Matthijs gisteren beschreef ook het liefst de hele dag kusjes? Of kun je je vinden in het argument van Charlotte Reznick? Praat mee op onze Facebookpagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Is je kind op de mond kussen ‘te seksueel’?
Sluiten