Op deze effectieve manier troost je je kind zonder woorden
De ultieme manier om je kind geliefd en beschermd te laten voelen is door ‘m simpelweg de (letterlijke!) warmte te geven die hij nodig heeft. En dat is vaak ook nog eens makkelijker dan het zoeken naar de juiste woorden.
Fysiek contact en warmte is soms alles wat je nodig hebt om je goed te voelen. Kou maakt ons zwaar chagrijnig en zeg nou zelf: hoe lekker is het om na een rotdag op werk lekker tegen je partner aan te kruipen en zijn warmte te voelen? Precies ja.
Emotionele warmte
Dit fijne gevoel hebben we ontwikkeld vanaf ons eerste moment op deze aarde. Als baby leer je namelijk dat er een verband bestaat tussen de warmte die je ouders je geven wanneer ze je vasthouden, en dat veilige en beschermde gevoel. (Daarom kun je je baby dus écht niet teveel knuffelen.) Op jonge leeftijd leg je dus automatisch een link tussen fysieke en emotionele warmte. Al kunnen we ons allemaal niet meer exact herinneren hoe we borstvoeding kregen en dag en nacht werden geknuffeld door onze ouders, die positieve link met warmte zit voor altijd in ons brein.
LEES OOK: Mooie video: moeder redt baby met de warmte van haar lichaam
Heeft je kind zijn dag niet of is hij ergens verdrietig over? Door ‘m op deze manieren warmte te geven maak jij zijn dag weer goed.
Zet de kachel hoger
Een comfortabele temperatuur zorgt ervoor dat kinderen zich fijner voelen bij de mensen om zich heen. Voor een onderzoek kregen kinderen van 4 tot 6 jaar oud een paar kleurrijke stickers en werd ze verteld dat ze deze konden delen met hun vriendjes. Het onderzoek werd gedaan in twee verschillende ruimtes, een met een temperatuur van 21 graden en een met een temperatuur van 15 graden. De kinderen in de warme ruimte waren veel meer bereid om hun stickers te delen dan de kinderen in de koude ruimte. Een opvallend puntje: alleen de kinderen die volgens het onderzoek een echt goede band hadden met hun ouders deelden meerdere stickers. Dit bewijst dat het verband tussen een warme temperatuur en emotionele warmte zich heel vroeg ontwikkelt.
Geef ‘m soep of warme chocomel
Rationeel gezien heeft het drinken of vasthouden van iets warms effect heeft op ons gedrag, maar er is een sterke connectie tussen ons lichaam en onze gedachten. Uit onderzoek blijkt namelijk ook dat je over het algemeen warme gevoelens hebt wanneer je een warm drankje in je hand hebt dan dat je een ijskoud blikje in je handen krijgt gedrukt. Interessant. Een kopje warme soep of chocomel zal je kind dus wel degelijk (emotioneel) opwarmen.
Knuffel met je kind, wikkel een dekentje om hem heen of geef hem een kruik
Neurologen hebben onderzocht dat de insula (een bepaald stukje van het brein dat veelal is betrokken bij emoties) zintuiglijke informatie samenvoegt met emoties. De insula reageert op twee verschillende soorten warmte: de warmte die je voelt wanneer je bijvoorbeeld een kruik aanraakt en jezelf lekker opwarmt, en de warmte die je voelt wanneer je kletst met vrienden of familie. Een heel ander gedeelte van de insula wordt geactiveerd wanneer je iets kouds vasthoud of wanneer je slecht wordt behandeld of wordt bedrogen.
Spreek het niet uit
Als je je kind vertelt dat hij zich beter zal voelen als hij zichzelf even lekker opwarmt na een lange dag, zal hij het waarschijnlijk niet geloven. (Want hoe kan op de bank zitten met een dekentje de ruzie met zijn vriendje vandaag oplossen? Niet!) Knuffel hem, maak een lekker warm drankje voor hem klaar en je zult zien dat jouw warmte de pijn tóch zal verzachten.