Anne Broekman
Anne Broekman Kids 22 mei 2016

Je kind wordt gepest: eigen schuld?

Ouders in Australië staan momenteel op hun achterste poten, en da’s niet voor niets. De Brighton Grammar jongensschool in Melbourne heeft een eigen Facebook-pagina genaamd Understanding Boys, waarop onlangs een wel heel vreemd artikel werd geplaatst. Strekking van het verhaal: eigen schuld, dikke bult als je kind wordt gepest.

Het gewraakte artikel werd geschreven door assertiviteitscoach Melissa Anderson. Want wat als je zoontje getreiterd wordt? Zij zegt: ‘Is hij geen onderdeel van het probleem? Zelfs niet voor vijf procent? Is hij een zeur, een klager, egocentrisch, overdrijft hij, neemt hij het niet zo nauw met de waarheid, is hij een passieve deurmat, heeft hij een negatieve lichaamstaal, is hij een pleaser, een strebertje, erg kritisch of een slechte verliezer?’ Auwtsch. En ze gaat verder: ‘Door verantwoordelijkheid te nemen voor zijn kleine aandeel in dit vervelende probleem, leert hij op te komen voor zichzelf, ontwikkelt hij zelfvertrouwen, zal hij zijn vrienden beter uitkiezen en zichzelf eraan helpen herinneren dat de pesters met hun eigen demonen worstelen en dat het probleem in principe bij hen ligt.’ Ze eindigt met de boodschap: ‘Tijd om je verantwoordelijkheid te nemen, stop met die slachtofferrol.’

Deze brief – die inmiddels offline is gehaald door de school – ging al snel viraal. Woedende reacties van ouders wereldwijd stroomden binnen. ‘Blij dat mijn kinderen niet naar jullie school gaan,’ is nog een van de mildste commentaren. Anti-pest organisaties veroordelen de brief vanwege de ‘harde en misleidende taal‘. De school heeft inmiddels zijn excuses aangeboden en een lezing van de assertiviteitscoach gecanceld.

Wat vind jij: is het de eigen schuld van een kind als het gepest wordt? Praat mee!

Wil je je dochter meer zelfvertrouwen geven? Zo doe je dat! En deze lerares weet wel raad met pesters in haar klas.

Reageer op artikel:
Je kind wordt gepest: eigen schuld?
Sluiten