Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 17 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

‘Je kunt in Nederland sneller aan sigaretten komen dan aan bruin brood’

Uit cijfers van KWF Kankerbestrijding blijkt vandaag dat jongeren drie keer zo veel in aanraking met verkooppunten voor sigaretten en andere tabaksproducten komen, dan voor gewoon bruin brood. Met alle nare gevolgen van dien. Fotograaf Frieke Janssens maakte een krachtige fotoserie over dit onderwerp.

In Nederland kun je op 9.400 plaatsen bruin brood kopen, en op maar liefst 30.000 plekken wordt er tabak verkocht. Dat stelt KWF Kankerbestrijding, aan de hand van cijfers van de Kamer van Koophandel. En dat is een slechte zaak, want volgens het KWF vergroot blootstelling aan tabaksproducten de kans dat jongeren beginnen met roken of blijven roken. KWF wil mensen meer bewust maken dat we in Nederland nog heel normaal omgaan met sigaretten, terwijl we het hebben over een product dat meer dan de helft van de rokers doodt.

Rokende kinderen

Stel je het eens voor: een kind van 5 dat rookt. Fotograaf Frieke kleedde voor haar fotoserie kinderen tussen de 4 en 9 jaar met verschillende nationaliteiten aan als volwassenen en gaf ze een sigaret of sigaar. Geen echte natuurlijk, maar eentje van kaas. Met de foto’s wil Frieke de focus leggen op het roken zelf, en niet op de persoon die rookt. ‘Omdat rokende kinderen een heel surrealistisch beeld geven, wil ik dat mensen aannames maken over het roken zelf in plaats van over de mensen die roken’, schrijft Frieke op haar website.

Bekijk de fotoserie hieronder:

Wat vind jij van de foto’s van Frieke? Laat het ons weten op Facebook!

Zó praat je met je kind over drank en drugs >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Je kunt in Nederland sneller aan sigaretten komen dan aan bruin brood’
Sluiten