Redactie
Redactie Beauty 3 okt 2014

Je leest het goed: sta eens NIET op de weegschaal

Een vrouw heeft vele relaties: die met haar man, kinderen, ouders EN die met haar weegschaal. Want zeg nou zelf: jezelf wegen is niet altijd een pretje.

Nee, de meeste vrouwen hebben een haat-liefde verhouding met hun weegschaal. Dan valt het weer mee, dan valt het weer tegen. Maar moeten we ons die ups en downs wel aandoen? Wat als wij je vertellen dat er 5 goede redenen zijn om eens NIET op die weegschaal te staan:

1. We worden er niet beter van

Veel vrouwen zijn obsessief bezig met een bepaald streefgewicht. Die weegschaal moet ons helpen de progressie (lees: een lager getal) te tonen. Als dat niet lukt, of erger, je bent aangekomen sla je jezelf voor je kop. ‘Wat heb ik verkeerd gedaan?’ Je zelfbeeld keldert in slechts 5 seconden 3 verdiepingen naar beneden. Zullen we onszelf dat eens besparen?

2. Het zegt niets over je gezondheid

De weegschaal vertelt ons weinig over je algehele gezondheid. Hoera, je bent afvallen! Maar was dat op een gezonde manier? Je gewicht zegt niets over je relatie met eten, je hormoonlevels of de werking van je spijsvertering. Terwijl dit juist factoren zijn die je gezondheid voor een groot deel bepalen. Belangrijke gegevens zoals het percentage lichaamsvet of spiermassa worden niet eens aangeven!

3. Het kan aanzetten tot (vr)eetbuien

Jezelf wegen is onlosmakelijk verbonden met 1 ding: eten. Als je gewicht tegenvalt, is de kans groot dat je in een neerwaartse spiraal belandt: je bent boos, dat gezonde eten werkt toch niet, dus dan kan ik net zo goed…..etc. Ook als je gewicht je reuze meevalt, krijg je het gevoel dat je weer wat ‘speling’ hebt. Je gaat langzaamaan toch weer wat meer eten en voor het weet ben je weer ‘te zwaar’. Het is eigenlijk toch nooit goed.

4. Er zijn ook andere manieren

Jazeker! Heb je echt een weegschaal nodig om te weten of je goed bezig bent? De meeste vrouwen voelen aan hun kleding of ze zijn aangekomen (of juist zijn afvallen). Meestal is dat een prima indicatie om iets aan je eetpatroon te doen. Daarbij verschilt je gewicht van dag tot dag. Soms houd je gewoon wat meer vocht vast en door stress kan je spijsvertering ontregeld raken. In sommige perioden eet je gewoon wat meer, moet een weegschaal je dat nou duidelijk maken? Wij weten zelf heus wel waar we ons goed bij voelen.

5. Je gewicht definieert je niet

Ze zeggen toch altijd ‘age is just a number‘? Nou, je gewicht dus ook. Zullen we onszelf eens niet afrekenen op een cijfertje? De relatie die je met je lichaam hebt is belangrijk en niets mag tussen jullie in komen te staan. Als je met je eigen lijf een haat-liefde relatie hebt kan dat schadelijk zijn voor je gezondheid. Je doet je best, je bent mens, wij zijn niet perfect. Jij weet wat je waard bent en geen mens mag jou beoordelen. Laat staan die weegschaal!

Reageer op artikel:
Je leest het goed: sta eens NIET op de weegschaal
Sluiten