Redactie
Redactie Persoonlijk 26 augustus 2014

Je raadt nooit wie deze jurkjes naait

Wie denkt dat oude vrouwen achter de geraniums zitten met een kat, heeft het mis. Lillian Weber is 99 jaar en maakt al 2 jaar lang jurken voor meisjes in Afrika. Haar doel? 1000 jurken als ze 100 wordt.

Lillian (Iowa) maakt sinds 2 jaar elke dag een jurk voor de ‘Little Dresses For Africa’-liefdadigheidsinstelling. Deze instelling trommelt mensen op om jurken te maken vanuit huis. Vaak worden de jurken gemaakt van kussenslopen, omdat de kwaliteit luchtig is en ze meestal voorzien zijn van leuke prints. Lillian kan er makkelijk twee maken op een dag als ze zou willen, maar ze maakt er liever één helemaal goed. Inclusief personal touch, een mooi borduursel of detail.

Mijlpaal

‘S morgens begint ze, in de middag is het tijd voor een boterham, waarna ze de avonduren gebruikt voor het afronden van de jurk. Ze zit nu op 840 jurken en hoopt haar 1000ste af te hebben op 6 mei 2015. Dan wordt Lillian 100. Of ze daarna stopt? Nee, het is maar een getal en ze gaat liever door totdat ze echt niet meer kan. Gotta love this woman.

Maandverband

Little Dresses For Africa heeft inmiddels al 2.5 miljoen verschillende jurken ontvangen van over de hele wereld. Speciale teams zijn er om ze persoonlijk af te leveren. Dan is er nog iets: helaas rust er in afrika nog steeds een taboe op de menstruatie van vrouwen. Unicef toont aan dat meisjes die menstrueren, 20% van een schooljaar missen. Dat is veel. De jonge vrouwen durven niet naar school vanwege een gebrek aan goede hygiënische middelen zoals maandverband of sanitaire voorzieningen. Daarbij betekent een menstruatie in die culturen vaak dat ze klaar zijn om te trouwen. Niet goed, dus. Daarom kun je er ook voor kiezen om wasbare maandverbanden te maken. Ze worden ‘sani-panties’ genoemd. Het is niet moeilijk en je helpt de (jonge) vrouwen enorm. Voor meer informatie over Little Dresses For Africa, klik hier.

Reageer op artikel:
Je raadt nooit wie deze jurkjes naait
Sluiten