Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Columns 30 augustus 2014

Je raadt nooit wie Fammes Muriel nomineert!

Fammes Muriel vindt het nooit te laat voor de Ice Bucket Challenge als ze daar bekendheid voor ALS mee krijgt en extra geld ophaalt voor onderzoek naar deze vreselijke ziekte.

Twee jaar geleden werkte ik nog in Amsterdam. Via een oude dorpsgenoot kwam ik in contact met Weert-Jan Weers die symbool stond voor ALS tijdens de eerste Amsterdam City Swim waar heel verrassend Koningin Maxima ook aan mee deed.

Weert-Jan

Mijn vader was net overleden en terwijl ik in de voor mij normaal vieze grachten zwom dacht ik aan mijn vader, maar ik dacht ook aan Weert-Jan en alle andere mensen met ALS. De vader van mijn collega Anne-marie, die er al een mooie blog over schreef en uitlegt wat de ziekte is en doet en Phileine die een romance had ooit met Chris. Die het ook heeft. Het is een zeldzame ziekte, maar toch kent bijna iedereen wel iemand via via die het heeft.

‘Hij bedankte me met een grote glimlach en pretoogjes’

De manier waarop Weert-Jan de 1.000 mensen aankeek na afloop van de City Swim zal ik nooit vergeten. Toen ik wegliep hadden we even oogcontact (een van de weinige bewegingen die Weert-Jan nog kon maken, zijn hoofd bewegen) en met zijn ogen bedankte hij me en gaf me een prachtige glimlach en pretoogjes die op mijn netvlies staan gebrand.

Hype en momentum

Is het te laat voor de Ice Bucket Challenge? Is het momentum en de hype voorbij? Hebben te veel A-sterren, B-sterren en C-sterren het gedaan? Is je tijdlijn volgeplempt met emmertjes water die over hoofden gaan? En loopt je timeline nu vol met mensen die tegen de emmers zijn? Vanwege de waterverspilling? Eerlijk: als de paar mensen die ermee bezig zijn in Midden Afrika of Azië water gaan verspillen vind ik het ook wat discutabel, maar een emmertje in Europa, Australië of de VS, kom op. Het is een keer korter douchen of de kraan eerder uitzetten.

Hebben te veel A, B, en C-sterren het gedaan?

En daarom heb ik mijn zoons en hun vriendjes emmertjes ijswater over me heen laten gooien en stort ik € 100! En je raadt nooit wie ik nomineer…

Bekijk het filmpje hier:

muriel ice bucket challenge from Famme on Vimeo.

Doneer voor de stichting ALS in Nederland. Heel simpel doneren doe je hier.

Reageer op artikel:
Je raadt nooit wie Fammes Muriel nomineert!
Sluiten