Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Persoonlijk 18 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Onderdoek: jouw vader en moeder leven langer als je meer tijd met ze doorbrengt

Hoe vaak zie jij je ouders? Door je drukke schema thuis en op je werk waarschijnlijk een stuk minder vaak dan je ze écht zou willen zien. Ook op momenten dat ze niet even bijspringen als oppas bijvoorbeeld. Volgens nieuw onderzoek is het zo gek nog niet om meer tijd vrij te maken voor je vader en moeder, want hoe meer tijd je met ze doorbrengt, hoe langer ze leven.

Onderzoekers van de universiteit van California hebben bewezen dat als ouderen minder sociaal bezig zijn, ze sneller overlijden.

Langer leven

Uit hun onderzoek onder 1.600 ouderen met een gemiddelde leeftijd van 71 blijkt dat 23 procent van de deelnemers die zich eenzaam voelden, binnen zes jaar stierven. De deelnemers van het onderzoek die een fijn sociaal leven hadden, en ook hun kinderen regelmatig zagen, leefden aanzienlijk langer. Maar veertien procent van deze mensen stierf namelijk binnen zes jaar.

Eenzaam

Hoe meer gezelschap je ouders hebben, hoe gelukkiger ze zijn en dus hoe langer ze leven. De resultaten logen niet om het grote aantal oudere mensen dat zich eenzaam voelt. Zeker 43 procent van de mensen van zestig jaar of ouder zegt zich geïsoleerd te voelen en daardoor een stuk minder happy.

Een zwart gat

Door de onderzoekers komt dit omdat we ons op die leeftijd steeds minder nuttig voelen. We hoeven vaak niet meer te werken, onze sociale bezigheden worden een stuk minder, net als onze verantwoordelijkheden. Barbara Moscowitz, geriatrisch medewerker van het Massachusetts General Hospital noemt het een ‘zwart gat’: ‘We zijn niet op aarde om alleen te zijn. De drang om sociaal te zijn en mensen te ontmoeten gaat niet weg als we ouder worden. Toch gaan we dat steeds minder doen, en zakken we langzaam weg in een geisoleerde wereld waar sociale bezigheden niet meer echt aan de orde van de dag zijn.’ Tenzij we dat tegengaan door onze ouders zo vaak mogelijk bezoeken (met hun kleinkinderen) om ze een hart onder de riem te steken.

Vanaf nu hoef je je trouwens niet meer schuldig te voelen als je je kind bij je (schoon)moeder afgooit voor een dagje oppassen. De hersens van oma worden daar namelijk een stuk vitaler van.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Onderdoek: jouw vader en moeder leven langer als je meer tijd met ze doorbrengt
Sluiten