Redactie
Redactie Kids augustus 15, 2014

Je vader zal de ‘Poep Man’ maar zijn

Sommige kinderen schamen zich voor hun ouders (máhám, dans niet zo gek!), maar dit meisje is apetrots op haar vader, ook al heeft-ie een merkwaardige bijnaam. Hij staat namelijk bekend als de ‘Poop Guy’.

Waarschijnlijk ontstaan er nu spontane visioenen over wat de poepmeneer dan kan zijn. Op LinkedIn heeft-ie zichzelf tot ‘Chief toilet cleaner’ bekroond, maar wat-ie echt doet? Meet Swapnil Chaturvedi, afkomstig uit India en ooit een tijdje woonachtig in Amerika. Met vrouw en dochter. Alles op orde. In 2007 keerde hij terug naar zijn geboorteland en was in shock over de gigantisch ongelijke verdeling tussen arm en rijk en de lifestyle die erbij hoorde. Waar hij nog verbaasder over was, en wat in Amerika over het algemeen wél normaal was, waren de sanitaire voorzieningen.

Geen bullshit

626 miljoen van de 1,2 miljard inwoners in India hebben geen toegang tot normale, schone wc’s. Dit zorgt voor ziektes en leidt soms zelfs tot de dood. Zelfs als er gemeenschappelijke wc’s aanwezig zijn, gaan de vrouwen liever niet. Ze zijn bang om lastig gevallen te worden door mannen. In 2011 richtte hij in Pune, India, Samagra Sanitationop. Een schoonmaak- en controleservice van de bestaande sanitaire voorzieningen waarbij locals instructies krijgen over hygiëne. Swapnil werd, door de inwoners van Pune, omgetoverd tot de ‘Poop Guy’.

Waardigheid

Eigenlijk was er maar één echte drijfveer: de waardigheid van vrouwen moet in stand worden gehouden. Swapnil heeft zelf een dochter en dacht aan haar toekomst. ‘Een schone wc is een service waarvan ik wil dat zij het als iets vanzelfsprekends beschouwt’, aldus mr. Poop Guy. Binnen Samagra Sanitation heeft hij ‘Poop Rewards’ bedacht: een beloningssysteem waarbij mensen die gebruik maken van één van zijn wc’s, belminuten krijgen als beloning. Immers, 626 miljoen mensen hebben geen toegang tot hygiënische wc’s, maar 800 miljoen mensen hebben wel een mobiele telefoon.

Driewerf hoera voor Swapnil. Wij houden van hem, jij ook?

Bekijk hier het verhaal van Swapnil Chaturvedi a.k.a. de Poop Guy:

Reageer op artikel:
Je vader zal de ‘Poep Man’ maar zijn
Sluiten