Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Kids 11 nov 2016

Je weet dat je een echte voetbalmoeder bent als…

Dat je een zoon (of dochter) hebt die op voetbal zit, maakt je niet per definitie de beste voetbalmoeder. Als je jezelf in meer dan zes van de onderstaande punten herkent, ben je aardig op weg om een steengoede voetbalmoeder te worden. Ik kom tot acht, en jij?

1. What’s in a name

Op je voorkeurslijstje voor jongensnamen prijkten vanaf dag één de volgende namen: Wesley, Dylano, Giovanni, Jordy, Milan of Kevin. Of een variant hierop.

2. Als je haar maar goed zit

Je weet feilloos de kapper te vinden die, als zoonlief vraagt om een Ronaldo-cut, Beckham-lok of Neymar-look, geen plaatjes nodig heeft maar driftig begint te knippen. Af en toe geef je een goede tip voor de juiste uitsnede. Je weet dat het moet kloppen.

3. Moddersporen

Als je het huis binnenloopt word je al begroet door de moddersporen in de hal. In de woonkamer op het vloerkleed vind je aangekoekte noppen van modder. In plaats van uit je vel te springen, geeft het je een trots gevoel. Er is gevoetbald!

4. Het aroma komt je tegemoet

Heb je wel eens aan een paar net gebruikte voetbalschoenen of sokken gesnoven? Er is een machine op de markt die je voetbalschoenen binnen no-time droogt. Jij vindt de geur niet erg, toch koop je ‘m omdat zoonlief dan weer snel naar buiten kan om een balletje te trappen in de tuin. Wacht hier heb je ‘m.

5. De keuze voor je auto

De afgelopen jaren heb je gespaard voor een middenklasse zevenzitter, want je moet toch regelmatig meer dan vijf kinderen vervoeren. Gezellig toch?

6. Kunstgras mat & accessoires

Geen groen natuurlapje in de achtertuin. Nee, in huize Voetbalmoeder wordt geïnvesteerd in kunstgras (die witte lijnen schilder je er zelf wel op). Goal erbij met een net met gaten en een stuk of vijf, nee wacht zes ballen. ‘Strak in die linker bovenhoek, Japie!’ En dan hebben we het niet alleen over de tuin, maar in de slaapkamer zal het thema voetbal ook niet ontbreken.

7. Etiquette van de match

Elke voetbalouder met een kind in een team weet dat je je hoort te houden aan de voetbaletiquette. Dat betekent geen aanwijzingen geven, niet schreeuwen doch positief stimuleren (‘Speel die bal op Japie, ja Japie zeg ik toch, hè leert dat kind nou nooit eens af te spelen’ vs. ‘Goeie bal vent, zet ‘m op’).

8. Bardienst en jeugdcommissie

Kijk als je op een sportvereniging zit, zul je de handen uit de mouwen moeten steken. In sommige regio’s (ik noem geen namen, nou vooruit ik noem een Bussum, Naarden, Laren, Blaricum) luistert dat nogal nauw en kom je er niet mee weg er onderuit te sneaken. Dat gaat voor jou niet op want jij geniet van de rol die je kunt vervullen. Tosti’s, kroketten en liters limo gaan er door jouw handen en voor je ‘t weet sta je op de nominatie om tot voorzitter verkozen te worden. Yes!

9. Stapels was en op zondag…

Al die artikelen over grote bergen was. Jij lacht erom. Die berg kan namelijk veel hoger. Trainingsoutfit, wedstrijdoutfit, gras en moddervlekken van het voetballen in de tuin. Laat staan als het jouw beurt is om de shirtjes van het hele team te wassen. Jouw stapel rijkt tot aan het plafond en er gaat geen was voorbij zonder onderdeel van een voetbaltenue. Vanish Oxi action Gold, Crystal en vlekverwijderaar zijn jouw vrienden.

10. Weekagenda ingevuld

Op jullie gezinsplanner staat minstens drie keer voetbal geschreven. Dat is dan los van de bardiensten, kledingcommissie en extra activiteiten zoals de Sint die volgende week komt.

Bonus:

Heb je zoals ik drie voetballende jongens dan mag je je met recht Koningin van de Voetbalmoeders noemen. Drie wedstrijden in het weekend jongleren en drie trainingen in de week. En dan nog alle speelafspraken op voetbalveldjes en gescheurde spijkerbroeken uit school van het voetballen op het schoolplein. Je zou er haast zelf van gaan voetballen zo geïntegreerd ben je in het voetbal. Sterker nog, ik ben gaan voetballen en dat is me toch een partij leuk! Lees deze column maar eens.

Ik ben me er ter dege van bewust dat meisjes ook kunnen voetballen, maar heb je zoals ik louter jongens dan kun je je vast vinden in dit artikel en weet je als geen ander hoe het is om een jongensmoeder te zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Je weet dat je een echte voetbalmoeder bent als…
Sluiten