Muriel Oonincx
Muriel Oonincx Persoonlijk 7 feb 2016
Leestijd: 4 minuten

Je weet zeker dat je dik tot Generatie X behoort, omdat…

Al keuvelend over onze generatie kwamen de man en ik tot de conclusie dat we tot een heel bijzondere clubje behoren. Generatie X. Zo stonden we nog gerust een half uur op een brug te wachten op een date, om vervolgens naar een groen telefoonhokje te lopen (waar nog telefoonboeken inhingen, echt waar) en natuurlijk niemand de huistelefoon opnam, want je date stond 16 minuten te laat op de brug, maar zag dat je al vertrokken was… Dat dus.

Generatie X mensen zijn grofweg geboren tussen 1960 en 1980. En als je net niet tot het begin van de millennials behoort zat je op het grensvlak van de grote doorbraak van het digitale tijdperk. In je twintiger jaren kreeg je pas een mobiele telefoon, maar je komt aardig mee met alle nieuwe ontwikkelingen. Wij snappen, waar het hieronder over gaat en koesteren het. Een speciaal volkje die Gen X-ers.


Als je verliefd op een jongen was, schreef je dat via een vriendinnenboek naar je bestie. Om met hem in contact te komen ging je buurten op de plekken waar hij woonde, sportte en zijn bijbaantje had. Of je stuurde een gemeenschappelijke kennis om te polsen of ‘ie je wel zag staan.


Nee, ook wij zullen André Hazes nooit vergeten.


Skeeleren was een ding in de 90’s, maar rollerskaten ook, alleen dan een decennium eerder.


De sterren op tv en het filmdoek waren dan wel knap en zaten goed in de make-up. Ze zagen er wel nog als echte mensen uit.


Het mobieltje was nog zeker niet smart, als je er al eentje had. In ieder geval niet al in je tienerjaren. En als je er toe deed had je een Nokia. Misschien wel een 3310 en je speelde Snake (voor de Milennial meelezer: een zwarte slag die zichzelf uiteindelijk opeet).


Je brandde cd’s voor je vrienden en reed met je ouders richting vakantie terwijl je pa apetrots uitweidde over zijn 10(!) Cd-wisselaar.


In je eerst baan werd er nog gefaxt en de stapels papieren post lagen om je heen gedrapeerd. Je was een pionier met ebuddy op je computerscherm (laptop? In your dreams) en flirtte wat af met de max 20 anderen die ook al ebuddy ontdekt hadden.


In je tienerjaren hoorde je op het schoolplein nog echt bij een groep. Was je een kakker, dijker, punker. Als je nu om je heenkijkt zie je vooral dezelfde types in Canada Goose jassen met bontkraag. Jammer!


Begon je net een beetje volwassen te worden stortte de wereld ineen door 9/11.


Een baan vinden na 9/11 was op zijn zachtst gezegde moeilijk en vervolgens werd je aan alle kanten gepakt door de grote recessie. Als je ‘t (onbewust) slim hebt aangepakt heb je twee jaar geleden je eerste huis gekocht. Had je al een koophuis voor 2008 dan sta je nu geheid onder water.


Je hebt nog even geflirt met MySpace en Friendster, maar snapte ook wel dat je over moest naar Facebook. Het Instagrammen is echter niet totaal tot je doorgedrongen, laat staan dat je je eigen Youtube kanaal hebt.


Je hebt ook nog steeds een flinke pluk vrienden die niet op Facebook zitten en hun wenkbrauwen liften bij de woorden Snapchat en Tumblr.


Je hebt vrienden met baarden op stoere fietsen en een laptop rugtas over de schouder, waar lokaal & gezond eten in zit. En ja, je hebt ook vrienden in de dorpen rondom de stad met een grote gezinsauto, twee à drie kinderen, een hond en een dikke hypotheek.


Als ik juichende banaantjes zeg, zeg jij… precies!


Als je nu ET opzet voor je kind(eren) zie je dat niet als een escape en rustmoment maar kruip je erbij op de bank om net zo hard mee te blèren als de vinger omhoog gaat en hij Phone home zegt…


Het leven op tv wordt nooit meer zo leuk als het tijdperk Kooten & de Bie. De vieze man, Berendien uut Wisp, de ballen uit ons broek hebben we gelachen.


Farrah Fawcett was je stijlicoon. Jij nog piepjong, zij de coolste chick van Charly’s Angels met de mooiste haarbos en killerbody ever.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Je weet zeker dat je dik tot Generatie X behoort, omdat…
Sluiten