Gina Koninkx
Gina Koninkx Kids 18 apr 2019

4 positieve signalen waardoor je weet dat je kind zich haar vroege jaren blijft herinneren

Als ouder hoop je natuurlijk dat jouw kind later zegt dat ze een fantastische jeugd heeft gehad. Daar doe je het natuurlijk voor, je geeft ze alle liefde van de wereld en wilt dat ze dat voelen. Des te fijner als zij later nog prachtige herinneringen aan hun jeugd hebben. Als ze deze signalen afgeven weet je dat dat goed zit.

Je weet zeker dat jouw zoon of dochter zich zijn of haar jeugd kleurrijk kan herinneren als ze deze vijf signalen afgeeft op vroege leeftijd.

1. Ze worden emotioneel over dingen

Kinderen kunnen zich momenten veel beter herinneren als er destijds emoties bij kwamen kijken (en dat kan zowel negatief als positief zijn). Natuurlijk wil je niet dat ze zich droevige dingen blijven herinneren maar dat hoort nou eenmaal bij het leven.

Ze herinneren zich namelijk ook onwijs veel positieve dingen (zoals het krijgen van jullie eerste huisdier). Als ze op latere leeftijd weer deze vrolijke emotie voelen weet je dat ze zich de dingen nog goed kunnen herinneren.

2. Ze vertellen verhalen

Kinderen vanaf een jaar of twee worden steeds beter in het organiseren van hun geheugen. Rond die leeftijd beginnen kinderen je ook dingen te vertellen. Bijvoorbeeld bij het slapen gaan over dat ze de eendjes vandaag hebben gevoerd. Dat is een teken dat ze beginnen met het leren aanmaken van herinneringen.

Dit kun je stimuleren door dagelijks te vragen aan je kleintje wat jullie hebben gedaan.

3. Ze herinneren zich details

Herinneringen vervagen bij kids tot ze een jaar of drie zijn. Vanaf dat moment leren ze steeds beter om hun herinneringen te ordenen en onthouden ze meer details. Naarmate ze ouder worden blijven ook nog eens de belangrijke herinneringen hangen en als ze deze tot in details weten na te vertellen weet je dat ze zich dingen goed kunnen blijven herinneren.

4. Ze plaatsen dingen binnen de context

Als je zoon of dochter dingen navertelt mét de context erbij weet je dat ze zich nog goed in de situatie kan plaatsen. Om je kind een handje te helpen kun je vragen stellen als ‘waarom’, ‘wanneer’, ‘wie’ en ‘hoe’. Je helpt ze daarbij om nog beter na te denken over de herinnering.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
4 positieve signalen waardoor je weet dat je kind zich haar vroege jaren blijft herinneren
Sluiten