Anne Broekman
Anne Broekman Mind 4 dec 2016

Jeugdsentiment: deze films van vroeger moet je een keer kijken met je kind

Ik zie het al helemaal voor me: mijn Apie net fris uit bad, de haartjes gekamd en een badjasje aan. Samen onder een denkentje op de bank, met tussen ons in een schaaltje Wokkels. En dan een fijne, nostalgische film op de buis, waar ik zelf vroeger ademloos naar keek.

Er zijn van die films die als kind een diepe indruk op je maken. Omdat ze zo mooi, spannend of aangrijpend zijn. Dit zijn mijn favoriete nostalgische jeugdfilms, en ik word er nog steeds blij van als ik ze kijk (op een brakke zondag, of ziek in bed). Hopelijk vindt mijn dochtertje ze net zo geweldig.

Dirty Dancing

Ik ken serieus iemand die deze film meer dan honderd keer heeft gezien. En waarom ook niet? Baby die de watermeloenen naar de danstent brengt, Baby die geweldige moves leert van de sexy Johnny, Baby die ‘de lift’ doet, Baby die verliefd wordt ondanks alle klasseverschillen, Baby die haar grote liefde dreigt te verliezen… Natuurlijk wilde ik ook zo leren dansen, en natuurlijk is dat er nooit van gekomen. Nou ja, kniesoor die daar op let, de film blijft top. Levesnles voor mijn dochtertje: de ogenschijnlijk keurigste jongens zijn soms juist de grootste assholes.

via GIPHY

Sissi

Als meisje wilde ik natuurlijk later prinses worden, duh. Maar de Sissi-trilogie leerde me dat het helemaal niet zo tof was, het koninklijke leven. Er waren gemene schoonmoeders, oorlogen, achterbaks gekonkel en oneindig veel hartzeer. Maar ook: prachtige jurken, hoffeesten, tiara’s en kastelen. Héérlijk! Het is voor mij nog steeds een vaste prik met Kerst: een Sissi-marathon. Ganz toll!

via GIPHY

The Never Ending Story

Deze film maakte echt een diepe, diepe indruk op mij. Ik geloof dat ik er weken later nog over droomde. Het verhaal: de fantasiewereld Fantasia wordt bedreigd door een mysterieuze kracht. Jonge krijger Atreyu begint aan een tocht om de boel te redden. Hartverscheurend vond ik het, toen zijn paard in het moeras verdronk (eigenlijk helemaal niet geschikt voor de tere kinderziel). Maar hoe tof waren zijn vluchten met geluksdraak Falkor – die ik altijd meer op een hond vond lijken, maar dat terzijde. Een hoog wauw-factor, deze film, en dat vindt mijn kleintje later vast ook.

via GIPHY

LEES OOK: 7 onvergetelijke scenes uit kinderfilms waar je nog om kunt huilen

Grease

Over een geweldige soundtrack gesproken: hoe fantastisch was Grease?! Het dansen, de liedjes, het gevoos en geflirt, de wonderlijke transformatie van Sandy van tutje naar supervamp. Dat de acteurs die tieners moesten voorstellen bijna allemaal in de dertig waren, mocht de pret niet drukken. ik weet nog dat ik op een kinderrommelmarkt een spiegeltje zag met de beeltenis van John Travolta erop, en dat een vriendinnetje deze voor mijn neus wegkaapte. (Ja, beste K., je weet dat ik jou bedoel en ik ben er nog steeds pissig om). Levensles voor mijn dochtertje: ook al ben je een tikkie nerdy, dan kun je nog best de stoerste jongen van school schaken – mits je een zwarte, glanzende legging draagt.

via GIPHY

Annie

Tjonge, wat leefde ik mee met het weesmeisje Annie. Die stoere, rode krullenbol had het niet makkelijk in het weeshuis van dronken lor Miss Hannigan. Gelukkig kon ze goed zingen (o, wat een geweldige soundtrack met It’s The Hard Knock Life en natuurlijk superklassieker Tomorrow) en komt ze per toeval terecht als adoptiekind bij een multimiljonair. Dat loopt bijna in het honderd door de snode plannen van Miss Hannigan en consorten (iets met een gemene list met de andere helft van een medaillon dat Annie ooit van haar biologische ouders kreeg). Gelukkig liep het allemaal goed af, en we wisten daardoor allemaal: sprookjes bestaan.

via GIPHY

The Goonies

Eerlijk is eerlijk: deze moest van mijn vriend in het lijstje. Hij keek deze film namelijk vroeger altijd als-ie (school)ziek was. Bij mij is het verhaal wat minder blijven plakken, dus ik heb er even een Wikipedia’tje tegenaan gegooid. Daar staat: De ‘Goonies’ proberen hun woonwijk te redden van vernietiging en gaan op avontuur om een verborgen schat te vinden, een schat die begraven zou zijn door One-Eyed Willy, een legendarische piraat. Spanning en sensatie, kortom. De confrontatie met de enge-maar-toch-lieve Sloth staat me nog wel helder voor de geest. Mijn lief heeft gelijk: dit is een 80’s pareltje.

Welke film mist er wat jou betreft in bovenstaand rijtje? E.T.? Back to the Future? Home Alone? Of … Deel het met ons op Facebook.

via GIPHY

Sommige dingen veranderen ook nooit: 26 dingen die je als kind al-tijd deed (en jouw kleine nu dus ook)

Reageer op artikel:
Jeugdsentiment: deze films van vroeger moet je een keer kijken met je kind
Sluiten