Heb je soms ook zo’n jeuk na het douchen? Dít is hoe dat komt

Algemeen Eva ten Wolde 24 mrt 2021
Leestijd: 2 minuten

Ken je dat? Je stapt fris en fruitig onder de douche vandaan, maar kort daarna word je overvallen door vreselijke jeuk. Hoe zit dat toch? Dit zijn vijf redenen waarom je last kunt krijgen van jeukende armen en benen na het douchen.

En als je de oorzaak van dit probleem hebt achterhaald, is het ook zo weer op te lossen! Dan kun je weer douchen zonder de kriebels te krijgen.

Aha: daar komt die jeuk na het douchen vandaan

De uitdroging van de huid is eigenlijk de grote boosdoener. Een droge huid gaat namelijk hand in hand met een jeukende huid…

1. Je gebruikt de verkeerde douchegel

Tijdens het douchen of badderen vloeit de douchegel vaak rijkelijk, maar wist je dat veel van deze producten ook voor jeuk kunnen zorgen? Een douchegel met sulfaten, parabenen en kunstmatige parfum kun je beter vermijden, want deze ingrediënten drogen je huid uit. Als je jeuk wilt voorkomen, is een milde doucheolie een betere keuze.

2. Je gebruikt té warm water

Er is niets zo lekker als een warme douche, maar je moet hier wel mee oppassen. Het (te) warme water stript namelijk het natuurlijke vetlaagje van je huid. Het is daarnaast een feit dat warm water eerder verdampt, dus ook sneller de huid uitdroogt.

Waarom koud douchen hartstikke goed voor je is

3. Je staat te lang te douchen

Er valt ook iets te zeggen over de duur van je douchesessies – vooral als je het heerlijk vindt om flink te stomen. Zoals je misschien zult begrijpen: hoe langer je onder de warme straal staat, hoe meer je huid wordt aangetast.

4. Je staat te vaak onder de douche

Dit klinkt je misschien vreemd in de oren, maar volgens dermatologen is het niet nodig om iedere dag te douchen! Als je vaak last hebt van jeuk, is het dus aan te raden om je doucheschema om te gooien. Als je dit echt niet ziet zitten, kun je overwegen om de douchegel achterwege te laten op minder zweterige dagen.

Hé stinkerd: hoevaak zou je eigenlijk echt moeten douchen?

5. Je wasmiddel zorgt voor huidirritatie

De jeuk hoeft niet per se aan het douchen te liggen, want het kan ook door het afdrogen komen. Het wasmiddel waar je je handdoeken mee wast, kan namelijk voor huidirritatie zorgen. Als je denkt dat dit de oorzaak is, kun je overstappen naar een hypoallergeen wasmiddel, zonder kunstmatige parfums en kleurstoffen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen