Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Body 17 sep 2019
Leestijd: 1 minuut

Het antwoord op de vraag der vragen: waarom kan je jezelf niet kietelen?

Je kunt jezelf niet kietelen. Probeer het maar eens, dat gaat niet. En dat heeft alles te maken met het feit dat je hersenen nog fantastischer zijn dan je dacht.

Als iemand anders het bij je doet pies je al bijna in je broek van het lachen, maar wanneer je het bij jezelf probeert gebeurt er niks. Hoe kan dat nou toch? Zo zit het:

Lachen en kietelen

Eigenlijk heeft het vooral te maken met het reflex dat ontstaat als je zenuwen geprikkeld worden. Als er iets onverwachts gebeurt, reageert je lichaam met een reflex. En dat gebeurt vaak sneller dan je het door hebt. Als je bijvoorbeeld iets heets aanraakt, trek je bijna automatisch je hand terug. Dat is een reflex, en dat doe je eigenlijk zonder er bij na te denken. Het hele idee van een reflex is dat je er geen controle van hebt. Kietelen is iets onverwachts, dus je lichaam geeft als reflex om te gaan lachen. Bovendien schijnt het dat je steeds beter tegen kietelen kunt naarmate je ouder wordt. Als je de 40 bent gepasseerd zal dat reflex een stuk minder sterk worden. Grote kans dat je kids een kietelgevecht met opa of oma niet gaan winnen, dus.

Als je jezelf gaat kietelen kun je het al raden, het kietelen is niet meer onverwacht. Je weet precies waar je jezelf gaat aanraken, dus er valt weinig te lachen.

Dan nog iets: kun je niezen met je ogen open? In dit artikel lees je er alles over

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme