Susan Dalstra
Susan Dalstra Verhalen 26 nov 2017

Psyche: Dit is waarom je het niet leuk vindt jezelf op een foto terug te zien

Dat moment waarop iedereen kirt dat je zo leuk op die foto staat terwijl jij alleen maar kan denken: zie ik er zó uit? Dat hebben dus heel veel mensen – er zijn twee verklaringen voor.

Voor veel mensen blijft het even slikken om met jezelf geconfronteerd te worden op een foto. Want in gedachte zag je er toch echt heel anders (lees: knapper) uit. Er zijn twee redenen waarom we nooit echt blij zijn met een foto van onszelf.

1. Schaamteloze zelfoverschatting

Niet de leukste verklaring, maar toch is het echt zo: we zijn een tikje arrogant wanneer het op uiterlijk aan komt. ‘We schatten onze eigenschappen en kenmerken gunstiger in dan objectief het geval is’, schreven psychologen Nicolas Epley en Erin Whitchurch in 2008. Tot die conclusie kwamen ze nadat ze mensen de juiste foto’s van zichzelf lieten kiezenin een experiment. De deelnemers zagen stelselmatig de gefotoshopte kiekjes in plaats van de originele foto’s aan voor de realiteit.

2. Het ‘exposure effect’

De iets charmantere verklaring heet het ‘mere exposure effect’. Dat komt erop neer dat hoe vaker we aan een bepaalde prikkel worden blootgesteld, hoe leuker we het vinden. Dat ene liedje op de radio vind je in eerste instantie misschien irritant, maar neurie je na de zoveelste keer luisteren toch vrolijk mee. Zo werkt het ook met de spiegel. We zijn zo vertrouwd met ons spiegelbeeld dat we dat beeld vanzelf leuk gaan vinden. Op de foto zien we onszelf echter niet in spiegelbeeld, waardoor het plaatje op de foto niet overeenkomt het beeld dat we in gedachte van onszelf hebben. Uit onderzoek blijkt dan ook dat we foto’s van onszelf in spiegelbeeld mooier vinden dan ‘gewone’ foto’s.

Wat je eraan kan doen? Gewoon vaker op de foto gaan zodat je vanzelf gewend raakt aan je uiterlijk. En vergeet niet te lachen, want we vinden mensen die lachend op de foto staan aantrekkelijker. Zélfs als die lach niet 100% gemeend is.

Onderzoek bewijst: van foto’s afdrukken word je gelukkiger.

HLN

Reageer op artikel:
Psyche: Dit is waarom je het niet leuk vindt jezelf op een foto terug te zien
Sluiten