Phileine schrijft
Phileine schrijft Columns 21 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

‘Jij besloot dat jouw baby beter af is zonder jou’

Phileine schrijft iedere week een brief, aan mensen (bekend of niet), dieren en dingen. Deze keer aan een moeder. Want haar verhaal bewijst maar weer: Moeder is de overtreffende trap van moed.

Lieve moeder,

Want dat ben je, een moeder. Al heb je jezelf direct op je eerste werkdag al ontslagen.

De beschermde wieg

In de negen maanden waarin jouw lichaam een prachtig nieuw mensje maakte besloot jij om dit kindje een leven zonder jou te geven. Je besloot om jouw prachtige baby achter te laten in het precies daarvoor bedoelde beschermde wiegje. Jij besloot dat jouw baby beter af is zonder jou.

Een vers nieuw mensje

En dat vind ik moedig. Nu ik dit schrijf ligt naast mij een prachtig klein meisje. Vers. Nieuw. En onnoemelijk lief. Een meisje dat ik negen maanden voor mij alleen mocht hebben. Een meisje dat ik nu met de wereld mag en ook moet delen. Ik zou niet meer zonder haar kunnen.

Door wie werd je gedwongen?

Jij werd gedwongen zonder jouw kindje verder te gaan. Door een ander? Door jezelf? Door de maatschappij? Er was een reden die jouw moederhart liet breken en die ervoor zorgde dat je je grootste bezit moest achterlaten. Wat heb je gedacht op het moment dat je de deur naar de kamer sloot? Hoe voel je je nu jouw vrijwel anonieme daad groot nieuws is? Welke wensen heb je voor je kindje?

Voor altijd verbonden

Ongetwijfeld klopt jouw moederhart net zo actief als het mijne en welke verdrietige reden er ook achter je besluit schuil gaat, je zult voor altijd met dit mensje verbonden blijven. Want dit kindje een leven geven is één beslissing maar ervoor zorgen dat dat leven op de beste manier geleefd kan worden is een grote daad. Een grote daad waar heel veel moed voor nodig is.

Moed

En dat geeft maar weer eens aan dat je ook zonder voor je kindje te zorgen een echte moeder kunt zijn.
Want jouw verhaal bewijst maar weer: Moeder is de overtreffende trap van moed.

Ik wens je een liefdevol leven toe zonder schuldgevoel. En ik wens jouw kindje een leven vol geluk en dankbaarheid. Dankbaarheid aan de beschermde wieg en dankbaarheid aan jou.

Lieve groet,

Phileine.

‘Waar was toch die zachte fluisterstem van uw geweten?’ Lees hier de vorige brief van Phileine.

Hoofdfoto: The mountain laurel

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
‘Jij besloot dat jouw baby beter af is zonder jou’
Sluiten