Phileine schrijft
Phileine schrijft Columns 20 sep 2016

Voor de tweede keer is de vondelingenkamer in gebruik genomen

Voor de tweede keer heeft een moeder haar baby overgedragen aan de Stichting Beschermde Wieg. Eerder deze maand stond een vrouw haar zoontje af aan een van de vondelingenkamers, een initiatief van Barbara Muller.

Voor Phileine was dit al eerder een reden om Barbara Muller een ontroerende brief te sturen.

Dag lieve Barbara,

Ik ken je niet. Tot voor kort wist ik niet van jouw bestaan. Ik wist wel dat er hele bijzondere mensen bestaan die durven vechten voor hun ideaal. En nu weet ik dat jij zo’n bijzonder mens bent.

Door jou is de wereld een prachtverhaal rijker

Want door jou is de wereld nu een verhaal rijker. Een prachtverhaal. Een verhaal over onmacht en over liefde. Een verhaal over wanhoop en over wetgeving. Maar bovenal een verhaal over moederschap en dat dat niet altijd betekent dat je voor je kind kunt zorgen.

Jouw gevoel spreekt luider dan de wet

Jij laat je gevoel spreken boven de stevige stem van de wet. Jij durft je in te leven in moeders die niet weten wat ze met hun pasgeboren kind aan moeten. Jij durft je armen te openen waar de wet ze gesloten houdt.

Jij zet jouw vrijheid op het spel

Natuurlijk is het nodig dat er wetten zijn. En natuurlijk is het afstammingsrecht een heel belangrijk recht. Maar jij vecht met jouw initiatieven voor het recht op leven en dat lijkt me in alle gevallen het zwaarst wegende recht dat ieder mens op aarde heeft. Ook als dat mens net is geboren. Juist als dat mens net is geboren. Als de verantwoordelijke volwassene dan niet kan handelen naar dat recht, dan durf jij een oplossing te bieden. Jij houdt het recht op leven voor dit nieuwe mens in stand. En daarmee zet jij zelfs jouw vrijheid op het spel.

Een ware heldendaad

Vechten voor onschuldige kinderen, zonder vooroordelen jegens de ouders van deze kinderen is een ware heldendaad. Een heldendaad die de wereld een beetje mooier maakt. Die liefde laat overheersen boven wetgeving en regels. En die moeders de kans geeft de grootste daad van liefde voor hun kind uit te voeren; het kind een eerlijke kans op een liefdevol leven te geven.

Moeder der moeders

Daarmee geef jij niet alleen het pasgeboren kind maar ook de ‘pasgeboren’ moeder het grootste cadeau dat er bestaat. En dat maakt jou, lieve Barbara, de moeder der moeders. Van al die kinderen die door jou een kans krijgen op liefde. Ook als dat in eerste instantie niet voorradig lijkt te zijn.

Succes met alles wat er nu op je pad komt. En ik durf te geloven dat er een dag komt waarop jouw werk niet alleen door liefde, maar ook door de wet gedragen wordt.

Dankbare groet,

Phileine

Wil je reageren op de brief van Phileine? Dat kan hier!

‘Jij wil gewoon lekker in de meisjeskleedkamer. Niet omdat je ‘anders’ wilt zijn, maar gewoon omdat je daar hoort. Jij wil gewoon jezelf zijn.’ Lees hier een vorige column van Phileine >

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Voor de tweede keer is de vondelingenkamer in gebruik genomen
Sluiten