Sterre Touw
Sterre Touw Gezondheid 29 jan 2018

Dit is waarom je altijd maar jojoot met je gewicht (en zo voorkom je het)

Als je besluit om weer meer te gaan sporten en gezonder te gaan eten, is het volhouden daarvan misschien wel de grootste uitdaging. Je bent net weer een paar kilo’s kwijt, maar dan zitten ze er een paar maanden later weer dubbel en dwars aan.

Uit onderzoek blijkt dat ongeveer tachtig procent van de mensen die met behulp van een dieet afvalt, daarna weer aankomt. De Universiteit van Maastricht doet veel onderzoek naar het jojo-effect en volgens de wetenschappers heeft dat vooral te maken met het vetweefsel in ons lichaam.

LEES OOK: Twee vliegen in één klap: Netflixen én werken aan je fitnessgoals

Gestreste cellen

Eerst werd vaak gedacht dat het waarschijnlijk aan de leefstijl en eetgewoontes zou liggen, maar het tegendeel blijkt waar. Onderzoekers ontdekten dat onze vetcellen liever geen vet afstaan. Maar als we willen afvallen, is dat juist precies hetgeen wat ze zouden moeten doen.

Kunnen we daar iets aan doen? Nee, helaas. Je vetcellen raken door afvallen ‘gestrest’ en dat zorgt ervoor dat je juist weer aankomt. Vetcellen hebben als functie om vet op te slaan en als ze dit nu ineens moeten afstoten, raken ze in de war. Het nadeel hiervan is dus het constante jojo-effect waar je tegenaan loopt, maar de troost is dat het dus niet jouw schuld is.

Jojo-onderzoek

Tijdens het onderzoek werd een groep mensen op dieet gezet. Er werd gekeken wie er van de groep op gewicht bleef en wie er juist aankwam. Daaruit kwam het volgende: bij de mensen die weer kilo’s aankwamen na het diëten werden verschillende stressfactoren in de cellen gemeten. Daaruit blijkt dus dat de stress in je vetcellen dus één van de boosdoeners is die jou tot een jojo maakt.

LEES OOK: Afvallen? Smeer dan iets vaker dit beleg op je brood!

Lichamelijke factoren

 

Het is dus fijn om te weten dat het jojo-effect dus niet altijd ligt aan of je zelf zwak bent of het dieet niet vol kan houden, maar dat er lichamelijk ook een hele hoop moet gebeuren om echt af te vallen. Hopelijk komen de wetenschappers in een volgend onderzoek met een oplossing waarmee we de stress in de vetcellen kunnen wegnemen. Dan vliegen de kilo’s er hopelijk (eindelijk) af.

Reageer op artikel:
Dit is waarom je altijd maar jojoot met je gewicht (en zo voorkom je het)
Sluiten