Susan Dalstra
Susan Dalstra Kids 26 jan 2018

5 dingen die je kan doen als je een jokkende peuter hebt

Kleine kinderen vertellen de grootste verhalen. De kans is groot dat je pakweg tachtig procent van die verhalen met een flinke snuf zout kan nemen. Maar wat als je peuter echt niet eerlijk is?

Ook al was je getuige van de bitch slap die hij uitdeelde aan z’n zusje: hij heeft haar met geen vinger aangeraakt. Nee ze hoeft écht niet op het potje, terwijl je ziet hoe die lavendelkleurige legging opeens diep donkerpaars kleurt. Sommige leugentjes zijn best schattig, maar vaak is het ook ronduit vervelend. Experts vertellen hoe je daar in het vervolg het best op reageert.

1. Wees trots

Zie het van de zonnige kant: kinderen die liegen zijn creatief en slim. Voel je gesteund in de gedachte dat alle kinderen, hoe jong ook, wel eens liegen. Dus de volgende keer dat je peuter met een chocoladesnoet en een stalen gezicht beweert écht niet van de Nutella te hebben gesnoept, ben je trots. Waarom sommige kinderen al jonger dan andere kinderen beginnen met liegen? Wat onderscheidt hen van hun eerlijkere leeftijdsgenootjes? Ze zijn slimmer. Jonge leugenaars passen zich sociaal gezien ook makkelijker aan, blijkt uit onderzoek onder peuters.

2. Overweeg hun motief

Ontwikkelings-technisch hebben jonge kinderen meer moeite hun fantasie van de werkelijkheid te onderscheiden. Dat fantasierijke denken hoort bij de leeftijd. Sommigen gebruiken het zelfs om zich voor te bereiden op uitdagende taken in de toekomst. Probeer een kind dat beweert dat het helemaal bovenin het klimrek is geklommen terwijl je weet dat het amper bij de tweede tree kwam niet te corrigeren. Het kan zijn dat ze zo haar toekomstige succes visualiseert – een eigenschap die we onder volwassenen juist prijzen. Dit soort projecties helpt kinderen om de volgende keer de moed te verzamelen om het te doen.

3. Probeer ze positief te versterken

In sommige situaties is het essentieel dat je de waarheid achterhaalt. Heeft je kind wel een Lego-blokje doorgeslikt of doet het alleen alsof? In plaats van je kind te straffen om een leugen zeg je: ‘Ik word niet boos als je hebt gelogen, ik wil alleen de waarheid weten. Ik ben heel trots als je vertelt wat er echt is gebeurt’.

4. Doe een roeping op je empathie

Wanneer een kind liegt omdat het bang is voor je reactie is het van belang dat je een veilige omgeving creëert. Probeer niet veroordelend te reageren. ‘Ik weet dat je zegt dat je je broertje niet hebt geslagen. Het lijkt erop dat hij wel geslagen is. Zeg het de volgende keer dat je iemand wil slaan tegen mij, dan ben ik hier om je veilig te houden.’

5. Blijf rustig

Jokken is vaak een manier van peuters om je te testen: hoe ver kunnen ze gaan voor de bom barst? Probeer niet te happen. Ontmantel zo’n test door er luchtig op te reageren. ‘Je hebt de hond niet naar buiten gelaten terwijl hij toch buiten loopt… hmm… héél mysterieus.’ Spreek je kind niet op een beschuldigende manier aan. In plaats van te zeggen: ‘Heb je je tanden gepoetst?’ (als dat duidelijk niet het geval is), zeg je: ‘Je was zo kort in de badkamer, ik denk dat je niet lang genoeg hebt gepoetst. We gaan het nog een keer doen en dan wat grondiger’. Het doel is de kloof tussen jullie te verkleinen, niet een eerlijkheids-kruisvaart. Er een verhoor van maken, maakt je kind banger en maakt het moeilijker de volgende keer de waarheid te vertellen.

Pure Wow

Reageer op artikel:
5 dingen die je kan doen als je een jokkende peuter hebt
Sluiten