Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 23 mrt 2017
Leestijd: 2 minuten

Jongen (8) met huidafwijking vitiligo ontmoet hond met dezelfde ‘vlekken’

De Amerikaanse Carter Blanchett (8) heeft vitiligo. Een chronische huidaandoening waarbij er op verschillende plekken van zijn lichaam minder pigment zit, en er lichte plekken ontstaan. Carter ‘haatte zijn gezicht’, totdat hij een hond ontmoette met dezelfde aandoening.

Toen Carter verschillende lichte plekken op zijn huid kreeg, veranderde zijn gezicht heel erg snel, vertelt zijn moeder Stephanie Adcock. ‘Het eerste wat hij zei is dat hij zijn gezicht en de rest van zijn uiterlijk haatte.’ Volgens haar moest er een wonder gebeuren om haar zoontje weer op positieve gedachten over zichzelf te brengen.

Labrador

to the rescue

Haar gebeden werden gehoord, want dat wonder kwam. En wel in de vorm van een 13-jarige zwarte labrador genaamd Rowdy. De hond werd in hetzelfde jaar als Carter gediagnosticeerd met vitiligo, en heeft witte plekken rondom zijn ogen. Rowdy’s foto’s gingen de wereld over, omdat het bijzonder is dat vitiligo zich op deze manier bij dieren uit. Toen Carter de foto van Rowdy zag, wilde hij de hond meteen ontmoeten.

LEES OOK: Papa ontwerpt pleisters voor elke huidskleur

Thuiskomen

Afgelopen weekend vlogen Carter en zijn moeder Stephanie ruim drieduizend kilometer om Rowdy te ontmoeten, in Oregon. Een ontmoeting die het leven van Carter heeft veranderd. ‘Toen we binnenkwamen in het huis waar Rowdy leefde, was het alsof de twee elkaar al veel vaker hadden gezien. Het voelde als thuiskomen voor Carter. Dankzij de ontmoeting met Rowdy is Carter een stuk zelfverzekerder, en kijkt hij op een andere manier naar zijn aandoening én uiterlijk.’

Wat is Vitiligo?

Vitiligo komt voor op alle leeftijden, en kinderen worden er meestal niet mee geboren. Wel kun je het van je ouders krijgen. Ongeveer dertig procent van de vitiligopatiënten heeft iemand in de familie met dezelfde huidaandoening. Op de plekken waar de vitiligo te zien is, zijn de pigmentcellen in de huid kapot gegaan, en maken geen melanine meer aan. Dat is de stof die je huidskleur bepaalt, en ervoor zorgt dat je een zongebruind huidje krijgt. Vitiligo is het vaakst te zien in iemands gezicht, handen, oksels of rondom geslachtsdelen.

Dat honden een goed effect hebben op kinderen, laat klashond Pino zien. Door hem presteren de kinderen een stuk beter!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Jongen (8) met huidafwijking vitiligo ontmoet hond met dezelfde ‘vlekken’
Sluiten