Lizette van Loenen
Lizette van Loenen Kids 19 okt 2017

Onderzoek: jongens hebben meer kans op autisme (en dit kan de reden zijn)

Als het lijkt dat jongens vaker een vorm van autisme hebben dan meisjes, is dat geen toeval. Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat dit écht zo is, tot nu. Onderzoekers hebben namelijk voor het eerst in de geschieden is aanwijzingen dat jongens wel degelijk gevoeliger zijn voor autisme dan meisjes.

Meer kans op een vorm van autisme

Wetenschappers van de universiteit van Iowa waren de speculaties zat en wilden nu de waarheid weten achter autisme en welk geslacht daar nu gevoeliger voor zou zijn en of er überhaupt wel een verschil in zit. En dat is wel degelijk het geval. Volgens de onderzoekers hebben jongens inderdaad meer kans op een vorm van autisme dan meisjes.

Minder rekbaar DNA

Het blijkt namelijk dat de gevoeligheid voor autisme genetisch bepaald is. Proeven op muizen lieten zien dat de genen van jongens hier over het algemeen meer kans op hebben dan meisjes. Autisme kan veroorzaakt worden door een gebrek aan rekbaarheid in het DNA. DNA bestaat uit veel verschillende deeltjes en bij mensen, vooral mannen, met autisme mist er een deeltje dat die rekbaarheid veroorzaakt. Dit speelt een rol in elke tweehonderd vormen van autisme. Volgens de onderzoekers staan er tegenover elk meisje met autisme, vier jongens.

LEES OOK: Deze fotoserie over autisme rekent compleet af met stereotypen

Motoriek

Nu horen we je denken: hoe kan autisme getest worden bij muizen? Mensen met autisme hebben een afwijkend beloning-leergedrag, wat ook bij muizen aanwezig is. Dit gedrag wordt aangestuurd door het striatum, het gedeelte in je hersenen dat zorgt voor het versterken, afremmen en bijsturen van de motoriek. Alleen de knaagdieren met de autisme-geassocieerde genetische afwijking bleken tekenen van dit gedrag te vertonen.

Volgens de onderzoekers is dit gedrag precies de reden waarom mensen met autisme zich anders gedragen in sociale situaties. ‘Mensen met autisme ervaren beloningen anders dan mensen zonder autisme. Dit is ook de reden waarom niet alle mensen met een vorm van autisme dezelfde specifieke interesses hebben’, verklaart hoofdonderzoeker Ted Abel.

7 x deze dingen moet je absoluut niet zeggen tegen ouders van een kind met autisme

Reageer op artikel:
Onderzoek: jongens hebben meer kans op autisme (en dit kan de reden zijn)
Sluiten