Chiara Izelaar
Chiara Izelaar Kids 26 mrt 2019

Het krijgen van een jongenstweeling heeft een bizar effect op je leven

Menig vrouw droomt ervan, andere vrouwen lijkt het één grote nachtmerrie; het krijgen van een tweeling. Tja, tweelingen zorgen misschien wel voor dubbel zo veel lol, maar ook voor dubbel zoveel zorg. Van twee keer zo veel luiers tot twee keer zoveel voeding en twee keer zoveel huilbuien. Een tweeling heeft veel invloed op je leven, maar wist je dat het krijgen van een jongenstweeling op de lange termijn ook bizarre gevolgen kan hebben op moeders?

In de baarmoeder worden tweelingen blootgesteld aan hormonen, waaronder testosteron. Dit hormoon is cruciaal voor de ontwikkeling en een gezonde functionering van het lichaam. Ook is het algemeen bekend dat testosteron een verzamelnaam is voor mannelijke hormonen. Jongetjes dragen meer testosteron met zich mee dan meisjes. Uit een nieuwe studie blijkt dat blootstelling aan dit hormoon negatieve én blijvende effecten kan hebben op moeders van een jongenstweeling.

De wetenschappers ondervonden dat deze moeders minder vaak afstuderen, minder verdienen, een problematisch huwelijk ervaren en een lage vruchtbaarheid hebben vanaf hun dertigste. Vooral in tegenstelling tot moeders van meisjestweelingen. Er werd ook rekening gehouden met het leven van de moeders na de geboorte van hun kinderen, maar dit had volgens het onderzoek geen effect op het leven van de moeders. Hiermee kan worden geconcludeerd dat blootstelling aan testosteron tijdens de zwangerschap gedragsveranderingen teweegbrengt na de bevalling.

Natuurlijk zal niet iedere moeder op dezelfde manier worden beïnvloed, maar het is wel bijzonder om te zien dat hormonen een cruciale rol spelen in onze (mentale) gezondheid.

Lees meer over tweelingen:

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Het krijgen van een jongenstweeling heeft een bizar effect op je leven
Sluiten