Onderzoek: jongere broers of zussen vinden zichzelf het grappigst

Ben jij de jongste thuis, of heb je meerdere kinderen? Grote kans dat de jongste zichzelf ook de grappigste van het stel vindt. Britse onderzoekers vroegen verschillende mensen naar hun persoonlijkheid, waaronder hun gevoel voor humor. Maar of dat ook echt zo is…?

Jazeker! Als jongste thuis word je vaak ‘ondergesneeuwd’ door een bazige broer of zus, dus moet je het van je humor hebben. Wetenschappers van YouGov hebben onderzoek bij 1,783 Britse volwassenen gedaan en hebben vooral naar hun eigenschappen gevraagd. Het valt op dat de mensen die zichzelf grappig vinden ook vaak de jongste thuis zijn, namelijk 46 procent.

Verantwoordelijk

Maar 36 procent van de ondervraagde vrijwilligers heeft over zichzelf gezegd dat-ie grappig is. Een van de redenen waarom de oudere broer of zus zich minder snel omschrijft als een grappenmaker, is volgens de onderzoekers omdat hij of zij zich verantwoordelijk voelt. In tegenstelling tot hun jongere broers of zussen. De enquête bewijst dit: 54 procent van de oudere broers of zussen zei zich verantwoordelijk te voelen. Bij de laatstgeborenen ligt dit percentage een flink stuk lager, namelijk 31 procent.

LEES OOK: Mogen we onze kinderen nu ook al niet meer kietelen?

Jongsten zijn makkelijker in de omgang

Dat de jongsten van het stel zich minder verantwoordelijk voelen, zorgt er ook voor dat ze meer easy going zijn dan hun oudere broer of zus. Ze weten dit ook van zichzelf, want 47 procent van de ondervraagde jongere broers of zussen zei zichzelf de makkelijkste in de omgang te vinden. Succes is eerder weggelegd voor de oudere broers en zussen, 38 procent van hen zegt welvarender te zijn dan hun broertjes en/of zusjes.

Verder zijn de jongste kinderen van een gezin vaker favoriet van de ouders, of tenminste, dat gevoel hebben ze. Oudste kinderen zijn meer georganiseerd, zijn beter in het stellen van prioriteiten en hebben vaak meer zelfvertrouwen dan kinderen die de jongste zijn.

Heb je een nogal zwartgallig gevoel voor humor? Dit zegt het over jou

Independent.co.uk

Reageer op artikel:
Onderzoek: jongere broers of zussen vinden zichzelf het grappigst
Sluiten