Jongetje met Asperger moet op school het gedicht ‘Ik ben…’ afmaken

Benjamin is 10 jaar oud. Hij heeft Asperger, een autisme stoornis. Als hij op school van zijn leraar, net als alle kinderen in de klas, de vraag krijgt om een gedicht ‘Ik ben…’ af te maken schrijft hij zoiets intens liefs en moois dat zijn moeder besluit het te delen met de hele wereld. Geweldig toch?

De docent van Benjamin kwam met een bijzondere opdracht. Het gedicht ‘Ik ben…’ bevat 18 zinnen met 18 voorgeschreven beginnetjes, zoals ‘Ik zie’, ‘Ik hoor’, ‘Ik voel’, ‘Ik huil’ en nog 14 startwoorden. Als je dan 10 jaar oud bent, dan kun je van alles invullen op die stippellijn, maar Benjamin vulde de meest open en kwetsbare antwoorden in, die een bijzonder kijkje geven in het hoofd en leventje van een jongetje met Asperger.

LEES OOK: Wat je niet moet zeggen tegen ouders van een kind met autisme.

De vrije vertaling van zijn gedicht in het Nederlands is net zo ontroerend als het origineel. Zijn moeder besloot het gedicht op de Facebookpagina te posten van ‘The National Autism Association, waar het bericht bijna 50.000 keer geliked is en 5.000 emotionele en hartverwarmende reacties heeft gekregen.

Het gedicht

Ik ben raar, ik ben nieuw
Ik vraag me af of jij dat ook bent
Ik hoor geluiden in lucht
Ik zie dat jij ‘t niet hebt, en dat is niet eerlijk
Ik wil niet dat jij verdrietig bent
Ik ben raar, ik ben nieuw
Ik doe als jij dat ook bent
Ik voel me als een jongetje in de ruimte
Ik raak de sterren aan en voel me niet op mijn plek
Ik maak me zorgen wat anderen denken
Ik huil als mensen lachen, ik krimp ervan in
Ik ben raar, ik ben nieuw
Ik begrijp nu dat jij dat ook bent
Ik zeg, ik voel me als een buitenstaander
Ik droom van de dag dat dat ok is
Ik probeer erbij te horen
Ik hoop dat dat ooit zo is
Ik ben raar, ik ben nieuw

De oorspronkelijke variant is indrukwekkend goed en dat voor een jongetje van slechts 10 jaar. Wat zal zijn moeder trots op hem zijn.

Wat is Asperger voor autisme

Asperger is een autismestoornis waarbij iemand wel goed kan praten en het leren normaal verloopt. De uitdaging ligt vooral in het begrijpen van taal en het snappen wat anderen voelen en denken. Een kind met Asperger praat vaak veel, heeft een grote fantasie en heeft meer behoefte aan vriendschappen en relaties dan kinderen met klassiek autisme. Ze ondervinden wel communicatieproblemen en hebben vaak een beperkt aantal interesses.

Zijn moeder eindigt dan ook de post op FB met: ‘Geweldig gedaan Benjamin, je past precies tussen ons allemaal in want wij zijn #ookraar (#oddtoo).’

ps. dit gedicht ging een jaartje geleden viraal, maar is nu weer opnieuw op internet opgedoken en wij vonden ‘m zo mooi dat we hem met jullie wilden delen.

Deze ontroerende brief van een 6-jarig meisje voor haar autistische broertje moet je ook even lezen.

Facebook

Reageer op artikel:
Jongetje met Asperger moet op school het gedicht ‘Ik ben…’ afmaken
Sluiten