Renée
Renée Kids 14 mrt 2018

Ha! Dit leert jouw oudste kind van de jongste (en niet per se andersom)

Heb je twee of meer kinderen? Dan zou je in eerste instantie denken dat de ouders en de oudste(n) het jongste kind het meeste bij brengen. Maar niets blijkt minder waar als we de wetenschap mogen geloven.

Jongste kind brengt de oudste empathie bij

Wat blijkt? Het jongste kind zou de oudste het één en ander bijleren als het om empathie gaat. Tijdens het onderzoek werden 452 Canadezen broers en zussen, tussen de achttien maanden en vier jaar, in de gaten gehouden. Er werden verschillende oefeningen gedaan om de basislijn van het empathie niveau van het oudste kind te bepalen.

Meer empathisch

Wat blijkt? Na anderhalf jaar konden de onderzoekers een interessante observatie maken. De empathie van de ander is relatief toegenomen. Onderzoeksleider Marc Jambon: ‘Hoewel ervan wordt uitgegaan dat ouders en oudste kinderen primaire invloed hebben op de ontwikkeling van de jongste, zagen we toch dat de jongere en oudere broers en zussen  positief bijdragen aan elkaars empathie in de loop van de tijd.’

Het effect was hetzelfde op alle kinderen, op één uitzondering na. Blijkbaar dragen broers niet bij aan het empathisch vermogen van hun oudere zus(sen).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Popsugar

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Ha! Dit leert jouw oudste kind van de jongste (en niet per se andersom)
Sluiten