Redactie
Redactie Opvoeden 13 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Jongste kind is per definitie ook het leukste (oudere kinderen, scroll gerust verder)

Er bestaan legio artikelen die beweren dat de oudste kinderen het knapste zijn, de middelsten later het meeste geld verdienen en dat het jongste kind in de rij een verwend kreng is, maar dat mag je voor het gemak op dit moment allemaal vergeten.

Dit artikel beweert namelijk dat de jongste van een stoot kinderen automatisch ook de leukste van die bewuste stoot is. Aangezien ik zelf de jongste van drie ben, neem ik dit soort onderzoeken zeer hoog en minstens zo kritisch op. Maar eerlijk is eerlijk: het zijn stuk voor stuk onvermurwbare bewijsstukken die het gelijk van de claim overtuigend bewijzen – ik kan er ook niks aan doen.

1. Het jongste kind is het meest onbezorgd

De oudste voelt zich vaker verantwoordelijk en is daardoor serieuzer. Ook het middelste kind wordt af en toe verteld op de jongste te moeten passen. Dit in schril contrast met de jongste die nooit op iets of iemand anders heeft moeten passen en voor wie altijd gezorgd werd. Het gevolg: een kind dat relaxed(er) en onbezorgd(er) in het leven staat.

2. En de grappigste

Waarschijnlijk als gevolg van die onbezorgdheid en (daardoor) de mogelijkheid om eerder de humor van zaken in te zien. En hij die beter in staat is humor in dingen te zien, wordt als gevolg daarvan zelf ook grappiger.

3. Jongste kinderen zijn origineler in hun kledingkeuze

Bij het eerste kind was het heel belangrijk dat de outfits schoon en bij elkaar passend waren. Voor nummer twee gold dit ook nog wel, maar die had al te maken met afdankertjes van nummer 1 en dus werd de ‘matching’ eis al iets afgezwakt. Voor alle kinderen daarna werd gewoon iets uit de kast getrokken, in de hoop dat het schoon was en nog enigszins paste. Of het bij elkaar past, boeide echt niemand meer. Het resultaat zijn kinderen die qua stijl zeer creatief en vooral ongehinderd zijn.

4. En hebben meer zelfvertrouwen

Dit onderzoek legt een verband tussen het feit dat jongste kinderen er vaak ‘bijzonder’ (lees: stijltechnisch niet gecoördineerd) bij liepen en het feit dat ze zich daarom minder bewust zijn van hun voorkomen en uiterlijk. En zich daar dus ook niet zo druk over maken dan kinderen die er altijd goed verzorgd uitzien, en derhalve meer zelfvertrouwen hebben. Misschien een tikkie vergezocht en hij gaat vast niet altijd op, maar soit.

5. Het jongste kind kan zichzelf beter vermaken

Tuurlijk zijn oudere kinderen gek op hun jongste telg, maar er zijn zat momenten waarop de jongste zonder pardon de kamer uitgebonjourd wordt. Hoewel de jongste daar meestal niet blij van wordt (immers, niets leuker dan spelen met vriendjes van de oudere broer of zus), leert hij daardoor wel beter hoe hij zichzelf moet vermaken.

6. Ze zijn betere luisteraars

Simpelweg doordat ze in hun jonge jaren heel veel verhalen, preken en andere orale overdrachten van ouderen hebben moeten aanhoren, waar ze niet altijd iets tegenin konden (mochten/durfden te) brengen.

7. Ze maken minder fouten in het leven

Om de doodeenvoudige reden dat hun oudere broer(s) of zus(sen) dat waarschijnlijk al eens gedaan heeft, en ze dus feilloos weten waar de valkuilen en hobbels liggen. Wat niet wil zeggen dat ze nooit zelf ook een keer vol onderuit gaan (helaas).

Lees ook: vijf voordelen van het jongste kind in het gezin zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Jongste kind is per definitie ook het leukste (oudere kinderen, scroll gerust verder)
Sluiten