Janne Vogel
Janne Vogel Kinderen 3 apr 2018
Leestijd: 2 minuten

Zó ontdek je of je kind misschien een bril nodig heeft

Best lastig om uit te vinden of een jong kind goed kan zien, maar wel héél belangrijk. Kinderen communiceren op echt jonge leeftijd natuurlijk nog niet zo lekker en weten vaak niet wat ‘normale’ mensen zien. Toch zijn er manieren om erachter te komen of jouw kind een bril nodig heeft.

Het zicht is een nógal belangrijk zintuig en verslechtert echt niet alleen naarmate je ouder wordt. Ook jonge kinderen kunnen al problemen hebben met zien. Hier een paar dingen die je moet weten.

Ogen meten

Allereerst, nee, kinderen hoeven nog níet te kunnen praten om hun ogen te laten meten. Er zijn professionals die kunnen testen of de allerkleinsten last hebben van slecht zicht. Het is zelfs aan te raden om de ogen van je kind wanneer hij zes maanden is al te laten controleren bij een oogarts. Mocht er een probleem zijn, is het namelijk het best om dit zo vroeg mogelijk te verhelpen. Als je kind 3 of 4 jaar is wordt hem een reguliere ogentest aangeboden.

Reactieafwijking

Heb je het idee dat jouw kind misschien niet goed ziet? Meld dit in eerste instantie dan op het consultatiebureau of ga langs de huisarts. Als hij echt niet goed ziet, gaat het meestal om een zogenaamde reactieafwijking: de lens in het oog van je kind kan niet goed scherpstellen. Een bril is hiervoor de oplossing.

LEES OOK: Als je last hebt van trypofobie kun je deze doodgewone foto’s niet aanzien

Waarschijnlijk is jouw kind verziend of bijziend. Verziend houdt in dat hij ver weg scherp ziet, maar dichtbij niet. Hiervoor krijgt hij een bril met vergrotende plus-glazen. Je merkt dit als hij bepaalde plaatjes in een boek niet goed kan zien, bijvoorbeeld.

Bijziend betekent van dichtbij goed zien, maar ver weg niet. Bijziendheid komt zeker voor bij jonge kinderen, maar vaker bij kinderen boven de zes jaar. Voor bijziendheid krijgt je kind een bril met verkleinende min-glazen. Je merkt verziendheid bijvoorbeeld op als je kind je niet herkent als je verder weg staat, of als hij vaak met zijn ogen knijpt.

Fabels

Er zijn ouders die ervan overtuigd zijn dat hun kind beter niet te vroeg aan een bril kan beginnen, omdat zijn ogen juist sterker zullen worden als hij niet helemaal goed ziet (omdat hij dan meer moeite moet doen om wél goed te zien). Zo zouden kinderen voor niets afhankelijk worden van een bril. Wrong! Dat ontkrachten we bij dezen even voor altijd. Dit is gewoon niet hoe het oog werkt.

Nog iets: kinderartsen checken de ogen van je kind vaak wel, maar zijn geen oogspecialisten. Mocht je kinderarts niets geks zien, maar merk je aan je kind dat er misschien toch iets mis is, maak dan alsnog en afspraak bij de oogarts.

Laatste fabeltje dat echt even ontkracht moet worden: de vierkante ogen-mythe. Schermtijd heeft in principe nul effect op het zicht van je kind. Je ogen kunnen wel vermoeid worden, maar daar blijft het dan ook bij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Fatherly

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme