Susan Dalstra
Susan Dalstra Persoonlijk 28 okt 2017

Dit is wat jouw ‘liefdestaal’ zegt over jou

Volgens Gary Chapman, schrijver van het boek De 5 talen van de liefde, uiten mensen hun liefde op vijf verschillende manieren. Ieder van ons heeft een andere voorkeur als het aankomt op het uiten en ontvangen van liefde.

Volgens Gary kun je liefde uiten op vijf verschillende manieren: met quality time, cadeaus, fysieke aanraking, bevestiging en de ander helpen met praktische dingen. Hij zegt dat al deze ‘liefdestalen’ aan elkaar gelijk zijn, maar dat is niet helemáál waar. Dit zegt de manier waarop je liefde uit over zowel de gever als de ontvanger:

1. Quality time

Misschien is dit wel de mooiste liefdestaal die er is. Tijd is een van de waardevolste dingen in het leven – je kan het nooit terugkrijgen of opnieuw doen. Als iemand jou z’n tijd geeft, zegt dat dus heel veel.

Wie prefereert quality time?

Mensen die hun prioriteiten op een rijtje hebben en die de onbetaalbare waarde van tijd en aandacht goed inschatten. Het zijn ook mensen die een gebalanceerde relatie hoog hebben zitten omdat het bijna de enige ‘gemeenschappelijke’ liefdestaal is: je moet het geven om het te krijgen.

De keerzijde: koppels die quality time boven alles verkiezen, kunnen een beetje aanhankelijk zijn.

2. Fysieke aanraking

De makkelijkste en leukste manier van liefde uiten. Je fysiek uiten is heel toegankelijk; het kost niets, je hoeft het niet te plannen en het vraagt niet veel van je tijd. Je hoeft er niet eens echt over na te denken. Je doet het als je in de rij staat bij de supermarkt, in het voorbijgaan, als je elkaar gedag zegt; waar en wanneer je maar wil – het zal de fysieke lover worst wezen. Er zijn geen spelletjes en de regels veranderen nooit. Een kus is een kus, een knuffel een knuffel. Het is verfrissend en lekker makkelijk.

Wie prefereert fysieke aanraking?

Ongecompliceerde, directe en consistente mensen.

De keerzijde: Is er eígenlijk niet (tenzij je een seksverslaafde hebt getroffen of kussen in het openbaar hoogst ongemakkelijk vindt).

3. Praktische hulp

Mensen die hun liefde uiten met daden, zijn praktische types. Het is de man die je band oppompt en je ruitenvloeistof vervangt zonder dat je hem wat hebt gevraagd. Het zijn de mensen die productiviteit en efficiëntie boven bloemen en romantiek stellen. Ze zijn druk, onafhankelijk en vragen zelden om hulp, ook al hebben ze die wel nodig. Het voelt kwetsbaar om iemand toe te staan je te helpen en dat te beschouwen als een daad uit liefde. Tegelijkertijd is het een heerlijk gevoelen om te weten dat jij en je partner een team zijn.

De keerzijde: Deze mensen weerhouden zich vaak van intimiteit. Sommigen zetten zichzelf juist af tegen affectie om hun geliefde op een ‘veilige’ afstand te houden. Het is de meest onzichtbare manier van je liefde uiten omdat de geliefde in kwestie vaak niet eens in dezelfde ruimte is wanneer het gebeurt.

4. Cadeaus

Laten we eerlijk zijn: we zijn allemaal wel een beetje materialistisch. Dat hoor je eigenlijk niet te zeggen en het gaat uiteindelijk allemaal om het gebaar, maar toch: iedereen vindt het leuk om een cadeau te krijgen en dat is oké. Want zie het van de zonnige kant: de mensen die het liefst een cadeau krijgen, zijn ook het makkelijkst om blij te maken. En de mensen die communiceren in cadeaus zijn de mensen die van je verjaardag en Kerst een onvergetelijk festijn maken.

Deze mensen zijn oprecht, conventioneel en geloven niet zo in het hele idee dat ervaringen je rijker maken dan spullen. En ach; als dat zo is, wie zijn wij dan om daar tegenin te gaan?

De keerzijde: ze zijn ook het duurst om lief te hebben, dus je kan failliet gaan. Ook loop je het risico dat je een verzamelaar in huis hebt gehaald. Zo eentje die echt van spullen houdt en nooit wat weggooit omdat ze overal een sentimentele waarde aan hangen.

5. Bevestiging

Wie prefereert de bevestiging?

Gevers – maar wel die van het kwetsbare soort. Aan de oppervlakte lijken deze mensen eenvoudig te pleasen. Een simpel ‘dankjewel’ is voldoende en op een compliment kunnen ze weken lang teren. Maar er is een addertje onder het gras. Deze mensen zoeken externe – in plaats van interne bevestiging. Ze hebben die bevestiging nodig en worden gedreven door eer en status.

Er is een probleem met zelfliefde. Als die komt vanuit andermans bevestiging, geven ze die waarschijnlijk te weinig aan zichzelf. Daarnaast: als ze liefde linken aan bevestiging, moeten ze in hun hoofd altijd eerst iets doen om die liefde te ‘verdienen’ – en je begrijpt wel dat dat scheef gaat lopen.

Het zijn gevers, maar wel gevers die wat terug verwachten. Alles wat ze doen voor een ander is indirect ook voor zichzelf omdat ze in ruil een schouderklopje verlangen.  Dat maakt deze vorm van liefde uiten minder puur dan alle andere vormen. Zo ontstaat er een ‘voor wat, hoort wat’-mentaliteit die uiteindelijk zelfs kan grenzen aan manipulatie.

De keerzijde: Uiteindelijk wordt dit een glijdende schaal van onzekerheid en afhankelijkheid. Op een gegeven moment ontstaat er een soort bodemloze put en is er steeds meer bevestiging nodig om hetzelfde effect te bewerkstelligen. Al die bevestiging verliest naar verloop van tijd z’n waarde.

In welke liefdestaal herken jij jezelf het meest?

Zijn jullie high school-lovers? 7 voordelen van nog steeds samen zijn met je eerste liefde

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Scary Mommy

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Dit is wat jouw ‘liefdestaal’ zegt over jou
Sluiten