Juf Sultan, je bent een groot voorbeeld voor ons allemaal

Als ik het er op de redactie over heb, blijken we allemaal wel een juf of meester te hebben gehad die het verschil maakte. Die ons extra ondersteunde en ons door de middelbareschooltijd heenloodste. Mijn wiskundeleraar meneer Schram was dat voor mij. Juf Sultan, lerares economie, is het voor Ernest. Samen shinen ze in een mooie mini docu die je absoluut even helemaal moet uitkijken.

Eigenlijk staat Sultan hier symbool voor alle docenten die echt de moeite nemen om te kijken naar de mens achter de zoveelste student die zijn diploma wil halen. Ernest is al een keer gezakt voor de havo en wil dolgraag slagen dit jaar om zijn dromen waar te maken.

Ernest laat zich alleen veel te snel afleiden door zijn telefoon, die elk moment in zijn zak brandt. Bij elk piepje of geluidje kan hij zich niet bedwingen om zijn telefoon te pakken. Hij speelt american football bij het nationale team, heeft veel vrienden en is continu in de weer met berichtjes, appjes en alle afleidingen in zijn telefoon.

Hé, Ernest misschien moet je mij eerst aandacht geven, voordat je je telefoon aandacht geeft

Sultan, lerares economie, is daar natuurlijk niet van gecharmeerd. Zeker niet als het tot afleiding leidt in de klas, maar ze heeft ook door dat je het probleem niet oplost door het te verbieden. Ze besluit om van zijn zwakte een kracht te maken.

Als je Sultan hoort praten over Ernest straalt ze van enthousiasme over de talenten die hij in zich heeft. ‘Hij zou een goede leraar kunnen worden’, grapt ze in de klas. Ernest denkt daar anders over: ‘Ik word een zakenman, een internationale succesvolle zakenman.’ ‘Misschien moet je dan eerst mij aandacht geven, voordat je je telefoon aandacht geeft,’ kaatst Sultan dan terug, maar wel met een krachtige boodschap.

Gemiddeld openen we onze telefoon 80 keer per dag

Om Ernest daadwerkelijk te helpen met economie – waar hij zwak voor staat – ontwikkelde Sultan samen met Vodafone de ‘Unlock to Learn’ app. Een gratis app die je helpt te leren bij vakken naar keuze. Elke keer als je je telefoon wil gebruiken (gemiddeld openen we onze telefoon 80(!) keer per dag), moet je eerst een vraag oplossen of beantwoorden. Is dat gelukt? Dan pas unlocked je telefoon. In het geval van Ernest kan dat wel oplopen tot ver boven de 100.

Unlock en Learn

Zijn vrienden grappen erom, maar langzamerhand begint Ernest de lol er wel van in te zien. Het is gaaf om te zien hoe hij beter wordt in het beantwoorden van de opgaven en het voelt als een prestatie en beloning als zijn telefoon unlocked na het goed beantwoorden van een vraag.

Uiteindelijk is het zover en zal Ernest te horen krijgen of hij geslaagd is. Sultan is er bij om hem mentaal te steunen.

Ik krijg de rillingen over mijn rug als ik dit fragment bekijk, omdat het me exact doet herinneren aan mijn Meneer Schram. Beiden reden we op een maffe snorfiets en ik tufte richting school om te horen of ik geslaagd was voor mijn herexamen wiskunde. Ik moest van een 4 en 6 maken. We juichten en sprongen samen in de klas toen het verlossende telefoontje kwam. Een 6!

Bekijk in de mini docu hierboven hoe het Ernest vergaat met juf Sultan aan zijn zijde.

Meer weten over de Unlock to Learn app? Je leest er hier alles over.

In samenwerking met Vodafone

Reageer op artikel:
Juf Sultan, je bent een groot voorbeeld voor ons allemaal
Sluiten