Susan Dalstra
Susan Dalstra Opvoeden 12 okt 2018

Juf legt op geniale wijze uit wat het betekent om ergens toestemming voor te geven

In de #metoo discussie gaat het vaak over al dan niet toestemming geven en verkeerde verwachtingen. Terwijl de boodschap van een simpel ‘ja’ of nee’ eigenlijk zo klaar als een klontje is.

Geen enkel misverstand

Liz Kleinrock is een juf uit Los Angeles en besloot haar leerlingen temidden van de Kavanaugh-rechtszaak een les bij te brengen over toestemming geven. Ze tekende een heel duidelijk overzicht waar geen enkel misverstand over kan bestaan. Liz maakt ook duidelijk dat toestemming geven niet altijd betrekking heef tot seksuele praktijken, maar het toepasbaar is in tig alledaagse situaties.

Positief en enthousiast

In de grafiek geeft de juf voorbeelden van situaties waarin toestemming vragen genoodzaakt is. Bijvoorbeeld wanneer je een knuffel wil geven of iemands potloden wil lenen. Je hebt toestemming als iemand positief en enthousiast reageert, en ze geeft ook heel praktische antwoorden die kinderen kunnen geven als ze iets niet willen.

Liz geeft praktische voorbeelden die begrijpelijk zijn voor 8- en 9-jarigen. Willen ze ‘s ochtends bijvoorbeeld begroet worden met een high five en vinden ze het oké als iemand aandacht vraagt door hen aan te raken?

Volgens de juf kan je niet vroeg genoeg zijn met bewustwording rondom dit onderwerp. ‘Kun je later, op de middelbare school en het vervolgonderwijs, toestemming binnen relaties nog aanleren als je niet hebt geleerd je handen thuis te laten? Het is makkelijk te begrijpen, maar net als met alle andere dingen vraagt het om oefenen en consistentie.’

 

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Everything about Kavanaugh in the news has been making me HEATED. So whenever I get frustrated about the state of our country, it inspires me to proactively teach my kids to DO BETTER. Today was all about CONSENT. We even explored the grey areas, like if someone says “yes” but their tone and body language really says “no.” Role playing is a great way to reinforce these skills, but they MUST be taught explicitly!

Een bericht gedeeld door Liz Kleinrock (@teachandtransform) op

Laatste reactie
0 reacties totaal
Nog geen reacties
Praat mee op het forum
Reageer op artikel:
Juf legt op geniale wijze uit wat het betekent om ergens toestemming voor te geven
Sluiten