Redactie
Redactie Kids 19 aug 2021
Leestijd: 4 minuten

Wanneer is het ‘juiste moment’ om aan kinderen te beginnen?

Bestaat er zoiets als ‘het juiste moment’? En hoe bepalen we zo’n moment? Het juiste moment bestaat amper, omdat het beslissingen betreft waarvan je de gevolgen niet kunt voorzien. Dit geldt op alle vlakken uit het dagelijks bestaan. Zo ook ‘het kiezen voor kinderen’.

We weten dat het lichamelijk gezien beter is om rond je vijfentwintigste een kind te krijgen. Waarom kiezen we er eigenlijk voor om een gezin te worden? Met het besef in ons achterhoofd, dat het leven er niet per se makkelijker wordt, kiezen veel partners er tegenwoordig voor om kinderloos te blijven.

Kinderen krijgen

Als de beslissing over het ‘nemen’ van kinderen is gemaakt, dan rijst nog wel de vraag ‘wanneer er een gezin zal ontstaan’. Immers, zwanger worden is vaak niet iets wat binnen een dag gebeurt. Daarbij heb je misschien net een nieuwe baan en wil je niet gelijk zwanger raken. Of misschien is het wel zo dat je helemaal geen baan hebt. En financieel gezien wordt het er niet beter op, als die kleine er eenmaal is.

Onderzoek

Uit cijfers van het onderzoek van het Office for National Statistics blijkt dat het aantal bewust kinderloze vrouwen in Engeland is verdubbeld sinds 1990.

Een oorzaak hiervoor zou kunnen zijn dat vrouwen steeds vaker kiezen voor hun carrière. Het krijgen van een kind zorgt ervoor dat je je niet meer honderd procent kan richten op je baan. In onze achterhoofden zitten namelijk altijd de kinderen.

De andere aanleiding heeft te maken met media, waaruit steeds vaker blijkt dat het stichten van een gezin ons geluksniveau niet per se doet stijgen. Iets wat veel mensen wel denken. ‘Als ik een kind heb, is dat het enige waar ik me nog om zal bekommeren. De rest wordt bijzaak’. Dat is precies de reden waarom we doodmoe zijn en minder tijd besteden aan bijvoorbeeld seks of de kleine, belangrijke dingen in het leven.

Geluk

We kunnen geluk onderverdelen in plezier en voldoening. Plezier in het leven halen we bijvoorbeeld uit spontane etentjes, (verre) reizen en ons omgeven door prettige mensen. Met de komst van een baby wordt plannen cruciaal en zullen er minder spontane situaties ontstaan. Het hebben van een gezin is hard werken. Hierdoor wordt plezier maken minder vanzelfsprekend.

De voldoening in het leven, daarentegen, stijgt. Je staat hem of haar bij tijdens de ontwikkeling en probeert de kleine een zo goed mogelijk leven te geven. Allemaal dingen die bijdragen aan het gevoel van voldoening. Het is uiterst belangrijk dat je je overgeeft aan de dagelijkse dingen. Met de komst van een kind kan dit gedeelte wel eens knap lastig worden. Een driftbui bijvoorbeeld, stelt je geduld aardig op de proef.

Interessant: econoom aan de Universiteit van York, Nattavudh Powdthavee, concludeert dat ouders vier jaar na het krijgen van hun eerste kind net zo gelukkig zijn als toen ze kinderloos door het leven gingen. Een jaar na de bevalling daalde datzelfde geluksniveau enorm. Als ouder zijnde komt er een hoop op je af. Je zult moeten wennen aan de nieuwe situatie. En dit heeft tijd nodig. Vier jaar dus.

Sociale druk

Laat je niet gek maken door wat anderen zeggen. Zo is het je vast niet vreemd dat huwelijken om je heen op de klippen lopen. Na het krijgen van een kind. Dit is frustrerend, omdat je je af gaat vragen of dit ook niet bij jou het geval zal zijn.

Daarbij is het über irritant dat jullie al maanden, zo niet jaren, bezig zijn met krijgen van kinderen en het er naar uit ziet dat het niet echt gaat lukken. Als mensen dan ook nog eens vragen ‘of jullie geen ouders willen worden’, is beheersing op dat moment vaak ver te zoeken. Zelfs als je al twee kinderen hebt en ervoor kiest om het nog een keer te proberen, is het bekritiserende gedrag van andere mensen niet echt nodig.

Er bestaat niet zoiets als een ‘juist moment’ om te kiezen voor (nog meer) kinderen. Het leven wordt sowieso anders dan het leven dat je ervoor had en daarmee uit. Jullie zullen zelf moeten bepalen of jullie deze uitdaging aan willen gaan. En vooral: aan kunnen gaan.

De leeftijden

Volgens socioloog aan de Universiteit van Texas, John Mirowsky zijn er drie verschillende leeftijden waarop het gunstig is om een gezin te stichten. Iedere leeftijd heeft zo z’n voordelen. Komt-ie:

Zesentwintig: De gezondheidsomstandigheden zijn het beste voor baby op deze leeftijd. Ook heeft het lichaam van de moeder een groter herstelvermogen.
Negenentwintig: Als vrouwen op deze leeftijd een baby krijgen, zullen ze op middelbare leeftijd in betere lichamelijke conditie verkeren dan als ze op jongere of oudere leeftijd een kind krijgen.
Vierendertig: Ook op deze leeftijd zijn de lichamelijke omstandigheden nog oké te noemen en bevinden vrouwen zich in een betere financiële positie. Na je vijfendertigste krijg je sneller te maken met hogere bloeddruk en een hoger bloedsuikergehalte.

Het gemiddelde salaris in Nederland per leeftijd en opleidingsniveau

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Wanneer is het ‘juiste moment’ om aan kinderen te beginnen?
Sluiten