Redactie
Redactie Relatie 15 feb 2021

3 vragen om de juiste partner te selecteren

Hoe selecteer je de juiste partner? Liefde en chemie is heerlijk, maar hoe vaak zijn we wel niet verliefd op iemand die vervolgens toch niet de juiste partner blijkt te zijn? Helaas is liefde en verliefdheid alleen niet een garantie om de juiste te selecteren. Waar kunnen we dan wel op letten? Om de juiste partner te vinden, wil je jezelf drie vragen stellen.

Dit artikel verscheen eerder op Relatieplanet.nl.

Tijdens het daten is het belangrijk om jezelf bepaalde vragen te stellen om te kijken of jullie echt bij elkaar passen. Waar moet je op letten?

1. Hebben jullie het leuk samen in het hier en nu?

Allereerst moet er natuurlijk een klik zijn. Je moet je prettig kunnen voelen bij de ander. En naast dat het fijn is samen is seksuele aantrekkingskracht ook een voorwaarde.

Maar naast (seksuele) aantrekkingskracht is communicatie belangrijk. Heb je dezelfde taal in de liefde? Lig je op een lijn en kun je makkelijk met elkaar schakelen?

Soms zijn er een hele hoop punten die ontzettend goed lopen en heeft de ander bepaalde eigenschappen die je erg waardevol vindt, maar aan de andere kant zijn er wellicht ook één of twee punten die je niet lekker zitten.

Kijk dan uit dat je niet in de toekomst gaat leven en met valse hoop zit te wachten op verandering. Zie diegene voor wie hij of zij werkelijk is en ga na in hoeverre je de ander wellicht niet accepteert voor wie die is in plaats van hem of haar te willen veranderen. Soms is het nou eenmaal voor 90% een match maar kan die 10% echt een dealbreaker zijn. Wees dus eerlijk naar jezelf toe en durf weg te lopen wanneer er niet meer in zit.

Bewuste aandacht – de basis voor een gelukkige relatie? Deze relatiecoach deelt tips!

2 Hoe is de ander op de lange termijn?

In het begin zetten we allemaal ons beste beentje voor. In de veroveringsfase en als we verliefd zijn doen we extra ons best om lief leuk en aardig gevonden te worden en laten we onze schaduwkant niet zien. Het is dan heel makkelijk om verliefd te worden op iemand die ogenschijnlijk geen of weinig minpunten heeft.

Kijk het daarom even aan, welk gedrag vertoont de ander over de langere termijn? Blijft diegene net zo leuk, lief en aardig als de veroveringsfase over is? Hoe is de ander in perioden van stress of tegenslag? Slowdaten is daarom een goede manier om aan te kijken of iemand verandert op de lange termijn of niet.

Om makkelijker van te voren in te schatten of iemand op de lange termijn consistent blijft in zijn gedrag helpt het om te kijken of jullie dezelfde toekomstideeën hebben. Liggen jullie doelen en wensen voor het leven in lijn met elkaar? Hebben jullie bijvoorbeeld beiden een kinderwens? Wil je misschien in het buitenland wonen maar de ander niet?

Daarnaast is het belangrijk om te kijken of iemands karakter past bij de wensen die jij hebt aan een potentiële partner. Vind je het belangrijk dat je samen de kinderen opvoedt en zoek je een partner die evenveel betrokken is in de opvoeding als jij?

In dat geval helpt het niet als je partner een heel ambitieus type is die liever carrière wil maken, of een onverantwoordelijk persoon die moeite heeft om überhaupt zijn eigen dagelijkse zaken voor zichzelf te regelen.

8 vragen die je jezelf zou moeten stellen in een relatie

3. Zijn jullie een team samen?

Tot slot wil je weten of jullie een team zijn. Dat kan je onderzoeken door te kijken naar jullie kernwaarden. Onderstaande zeven waarden helpen daarbij. Hebben jullie allebei dezelfde twee kernwaarden bovenaan staan?

  • Contributie (van betekenis zijn voor anderen)
  • Waardevol zijn (status)
  • Groei en ontwikkeling
  • Liefde en verbinding
  • Erkenning
  • Autonomie
  • Veiligheid

Ook lezen: Een stabiele en goede relatie: 5 x tips van een psycholoog

Stel dat in jouw top twee ‘groei en ontwikkeling’ en ‘liefde en verbinding’ bovenaan staan, maar de ander ‘waardevol zijn’ en ‘veiligheid’ belangrijker vindt. Dat kan dat leiden tot frictie.

Veiligheid en waarde kunnen bijvoorbeeld gekoppeld zijn aan geld. De ander vindt geld verdienen en sparen misschien belangrijker terwijl jij liever het geld ziet rollen zolang het gezellig is of het investeert in jouw persoonlijke groei. Stel jezelf daarom de vraag: komen onze kernwaarden overeen?

Relatieplanet.nl is een dating-platform voor singles die het belangrijk vinden om eerlijk en oprecht te zijn en tijd te nemen elkaar goed te leren kennen. Oftewel slow daten; goed de tijd nemen om jezelf open te stellen aan de ander. 

5 vragen om erachter te komen wat jullie relatie nodig heeft

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
3 vragen om de juiste partner te selecteren
Sluiten