Rachelle Abbas
Rachelle Abbas Mind 29 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

De maand juni: de zwaarste maand voor werkende ouders

Avondvierdaagse, een gezamenlijk cadeau kopen voor de juffen, de organisatie van het eindfeest, alvast een kennismaking met de nieuwe klas, and so on. Juni is zo fijn nog niet voor werkende ouders. En dat komt voornamelijk omdat scholen een beroep op ze doen.

Juni is zwaar

In juni nadert het einde van het schooljaar, mega leuk en in je enthousiasme heb je toegezegd om mee te helpen om het met zijn allen goed af te sluiten (waar je in juni vervolgens weer spijt van hebt). Daarnaast heb je ook alle vier avonden meegelopen met de Avondvierdaagse, zat je in de organisatie voor het schoolkamp, maar ging je ook mee met het schoolkamp zelf. De uitvoering van de eindmusical, de laatste ouderborrel én de school opruimen: juni is druk.

LEES OOK: Deze kinderprogramma’s uit onze tijd moeten weer terug op televisie komen

Te veel willen

Misschien willen we als ouder wel te veel. Waarom houden we het niet op één of twee activiteiten per schooljaar? Of kan de schoolorganisatie iets meer verspreiden, zodat de vraag naar ons als ouders minder wordt? We willen alles: we hebben ambities, we willen een rijk sociaal leven, maar ook een goede moeder en goede partner zijn.

De cijfers

Vroeger was het anders. Intensief ouderschap lijkt de norm geworden. Een paar jaar geleden was al te zien dat ouders tegenwoordig veel meer tijd besteden aan hun kinderen. Meer dan ooit. Ouders van nu zijn daarnaast nu ook meer tijd kwijt aan werken en zorg, meer dan hun eigen ouders van de babyboomgeneratie.
Ouders met kinderen op de basisschool zijn gemiddeld zo’n 25 uur per week kwijt aan het huishouden, de gemiddelde werkweek komt daarmee op dik 50 uur. Dan hebben we het nog vooral over ouders die deeltijd werken, voor wie fulltime werkt is juni écht zwaar.

LEES OOK: Makkelijk en lekker recept: zoete aardappel-pannenkoekjes

Ouders bij schoolorganisatie

Dat ouders zo druk zijn, komt mede door de school. Luizenmoeders (haaa-lo allemaal), schoolreisjes begeleiden, klassen poetsen, eindfeest organisatie: ouders zijn onderdeel geworden van de schoolorganisatie.

In juni piekt deze vraag om hulp vanuit scholen. In deze maand wordt natuurlijk de Avondvierdaagse gehouden, maar ook sportverenigingen houden activiteiten om het seizoen af te sluiten. En dan niet alleen van de kinderen, maar ook van de ouders zelf. De maand juni is dus al druk, maar tel daar bij op dat je voor je werk ook nog voor de vakantie een tal van klussen moet afronden. Om maar niet te vergeten dat de vakantie zelf ook nog moet worden voorbereid. Kortom: juni is zéker een zware maand voor ouders.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
De maand juni: de zwaarste maand voor werkende ouders
Sluiten