Redactie
Redactie Erop uit 13 september 2017

11 x redenen om NU een ticket naar Kaapstad te boeken

In Nederland doet de herfst deze maand officieel haar intrede. Regen, regen en nog eens regen: dat is waar we ons op kunnen verheugen. Wie moeite heeft dat te accepteren, gaat over tot actie en boekt een ticket naar Kaapstad.

Allereerst een bekentenis: ik, de schrijfster van dit stukje tekst, ben allesbehalve objectief. Drie maanden geleden kwam ik met mijn gezin terug naar Nederland na ruim zeven jaar in Kaapstad gewoond te hebben. Maakt mij dat objectief? Neen, niet bepaald. Maakt dat dit verhaal minder geloofwaardig? Zeker niet!

Vorige week begonnen bij KLM wederom de zogenaamde Werelddeal Weken. Twee keer per jaar gooien ze ruim twee weken een zooitje tickets (lees: een miljoen stoelen) naar meer dan 100 interessante, populaire bestemmingen voor schappelijke prijzen in de verkoop. De afgelopen twee jaar zat Kaapstad daar niet bij – nu weer wel. Hoera!

Wat overigens niet betekent dat KLM-tickets – ook in de aanbieding – per se de goedkoopste tickets zijn. Want wie het niet erg vindt om iets langer over de reis te doen en een keertje extra over te stappen, kan voor nóg minder die kant op – waarover later meer.

Hoe het ook zij, feit is dat je leven er een stuk zonniger uitziet als je weet dat je over een tijdje uit deze druilerigheid die het Nederlandse weer heet, kunt ontsnappen. Geef mij de kans je te overtuigen waarom Kaapstad je precies die verlichting – en zoveel meer – geeft. Geloof me, ik weet zeker dat je niet het hele lijstje uit hoeft te lezen om dat punt te bereiken.

1. In Kaapstad begint zo ongeveer nu de lente

De winter daar nadert z’n einde (hoewel het op sommige winterdagen gewoon 25 graden of zelfs meer is), en vanaf nu schommelen temperaturen dagelijks rond de 20 graden. En dat is dan nog maar de lente, ja. Op een paar minder lekkere dagen na, maar dat zijn details

2. Op de voet gevolgd door een zalige zomer

Metereologisch gezien start die officieel op 1 december, maar zie #1: vanaf pak ‘m beet oktober is het weer eigenlijk altijd lekker te noemen.. In de zomer is het altijd fijn: zelden zinderend heet (want liggend aan zee), en regen in de zomer, daar doen ze in Kaapstad niet aan. En hadden we al gezegd dat de zomer grofweg tot april duurt?

3. Kaapstad is met recht een van de mooiste steden ter wereld

Goed, ja, ik ben dus niet zo objectief en ja, er zijn echt nog een heleboel andere steden die ook aanspraak maken op die titel, maar Kaapstad is dus echt. Heel. Mooi. Kijk je links, dan zie je de zee, kijk je rechts, dan zie je de Tafelberg, dat idee. En daartussenin en omheen dus een prachtige stad met fijne mensen, heerlijke restaurants en mooie stranden. Niet voor niets roept TripAdvisor Kaapstad al enkele jaren in de top 3 ‘beste vakantiebestemmingen ter wereld’.

4. Kaapstad is ‘hip’

Waarbij ik meteen aangeef dat dat niet per se voor iedereen een plus is, maar het moet gezegd: in Kaapstad worden in supersnel tempo nieuwe, knusse en vooral hippe caféetjes en restaurants geopend. Kernwoorden: lekkere koffie, heerlijke (biologische) wijn en vegan en zo.

5. Kaapstad (en Zuid-Afrika) is superkindvriendelijk

Want hip en kindvriendelijk hoeft elkaar niet uit te sluiten, integendeel. Of je nou in Kaapstad blijft of besluit het te combineren met bijvoorbeeld een safari in het Kruger Park: je kinderen hebben het er net zo geweldig als jij. In en om Kaapstad zijn talloze dingen te doen en te zien die voor kinderen heel leuk zijn.

6. Wijnproeven kan ook met kinderen

Ja hoor, ook daar hebben een groot aantal van de pak ‘m beet driehonderd prachtige wijnhuizen in de omgeving van Kaapstad aan gedacht. Er zijn verschillende wijnhuizen waar je een kindvriendelijke picknick en –proeverij hebt. Iets met het beste van alle werelden, inderdaad. Tip: Warwick Wine Estate in Stellenbosch, onthoud die naam.

7. De directe tickets zijn in de aanbieding

Niet onbelangrijk, de (enige) directe vlucht van Amsterdam naar Kaapstad gaat via KLM. Inderdaad, een tikkeltje monopolistisch is het wel, maar wie zonder overstap die kant op kan vliegen, meldt zich bij KLM. En die bieden dus tot 25 september goedkopere tickets naar Kaapstad aan, zolang de voorraad strekt. In plaats van de prijs die dat gemiddeld kost bij KLM (800-1000 euro, afhankelijk van reisperiode), beginnen prijzen nu bij 700 euro. De directe vlucht duurt iets meer dan elf uur.

8. Maar via een omweg kan net zo goedkoop (zo niet goedkoper)

Bijvoorbeeld met Emirates via Dubai is absoluut een aanrader. Je bent weliswaar wat langer onderweg, maar het is een hele goede maatschappij; je kan het zo uitkienen dat je ‘maar’ drie uur overstap op Dubai hebt (alwaar gratis wifi) en de vluchttijden zijn behoorlijk gunstig te noemen. Ook via Londen met British Airways is prima, evenals met Qatar Airways.

9. De koers van de Zuid-Afrikaanse rand is gunstig

Al een jaar of twee staat de koers van de Zuid-Afrikaanse rand behoorlijk zwak. Dat is niet goed voor de economie van het land zelf, maar wel voor het toerisme: je krijgt namelijk veel meer geld voor je euro’s of dollars. Wat kun je beter doen dan een mooi land dat het economisch lastig heeft, steunen door er naartoe te gaan en zoveel mogelijk geld uit te geven en nog altijd het idee hebben dat je een geweldige deal hebt? We noemen het een win-win voor beide partijen.

10. Jetlag, wat is dat?

Tussen Nederland en Zuid-Afrika is het tijdverschil slechts een uur, en alleen als in Nederland de wintertijd ingegaan is (dan is het in Zuid-Afrika een uur later). De andere helft van het jaar lopen de landen in tijd gelijk. Natuurlijk is de vlucht lang, maar het feit dat je geen jetlag hebt, maakt een wereld van verschil.

11. Doe het nou maar gewoon

Omdat je er geen spijt van krijgt. Omdat ik ooit voor drie maanden die kant opging, en er acuut meer dan zeven jaar bleef. En elke dag van die zeven jaar stiekem het gevoel had dat ik op vakantie was. Omdat je me maar gewoon moet geloven als ik het zeg. Daarom.

En als het dan zover is: online city magazine KaapstadMagazine.nl staat bomvol leuke tips voor dingen te doen, te zien en te proeven in Kaapstad.

Handig: 10 x zaken die je elke vakantie stelselmatig vergeet – maar dit keer niet.

Reageer op artikel:
11 x redenen om NU een ticket naar Kaapstad te boeken
Sluiten