Susan Dalstra
Susan Dalstra Gezondheid 3 aug 2017
Leestijd: 2 minuten

Waarom kaarsjes op een verjaardagstaart uitblazen eigenlijk écht heel vies is

Iedereen met een béétje aanleg tot smetvrees heeft vast wel eens rillend toegekeken hoe iemand een taart met uitkaarsjes uitblies. En die rillingen blijken niet geheel onterecht. 

Verjaardagstraditie

Kaarsjes uitblazen is een hartstikke feestelijke verjaardagstraditie, maar tegelijkertijd ook een vrij onsmakelijke. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dit het aantal bacteriën op de taart met zo’n – hou je vast – 1400 procent doet toenemen. Niet zo vreemd ook als je erover nadenkt: door te blazen verspreid de jarige ziektekiemen uit z’n mond rechtstreeks over de taart.

Bacteriën

Om dit te bewijzen verspreidden onderzoekers van de universiteit van South Carolina folie over de glazuurlaag en zetten ze daar bovenop de kaarsjes. Om de speekselproductie op gang te brengen, werd de deelnemers gevraagd eerst een stuk pizza te eten. Het glazuur werd daarna aangelengd met gesteriliseerd water en over petrischaaltjes verspreid om bacteriën de kans te geven om te groeien. Ze ontdekten ze dat op de taart met de verjaardagskaarsjes gemiddeld 14 keer meer bacteriën zitten dan op de taart zonder uitgeblazen kaarsjes. In één geval werd zelfs 120 keer meer bacteriën gevonden dan normaal.

Hoeveel bacteriën op de taart belanden is ook afhankelijk van de persoon die hem uitblaast. ‘Sommige mensen blazen de taart uit zonder bacteriën te verspreiden, terwijl er ook mensen zijn die om wat voor reden dan ook nogal veel bacteriën uitwerpen’, zegt hoofdonderzoeker Paul Dawson.

Geen gevaar

De onderzoekers zeggen niet dat je een stuk taart op een verjaardag altijd moet afslaan. ‘In mijn opzicht is het geen groot gevaar voor de gezondheid. Als je dit 100.000 keer doet, is de kans dat je ziek wordt nog steeds relatief klein.’ Als de jarige in kwestie een griepje onder de leden heeft, kun je echter wel beter bedanken.

Naast bacteriën zijn sommige verjaardagstaarten ook grote bron van hilariteit. Deze 11 verjaardagstaarten zijn grandioos mislukt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Net Doctor

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Begin je weekend goed met de mooiste verhalen van Famme

Reageer op artikel:
Waarom kaarsjes op een verjaardagstaart uitblazen eigenlijk écht heel vies is
Sluiten