Onderzoek: van kaas leef je langer (yes!)

Als je maar genoeg (oude) kaas eet, schijn je volgens onderzoekers een grotere kans te hebben op een langer leven. Vooral brie, blauwe kazen, parmezaanse kaas, cheddar en sommige mozzarella’s doen het goed voor een lang en gezond leven.

Ja, je leest het goed. Vanaf nu kun je dus gewoon zonder schuldgevoel een kaasplankje bestellen. Onderzoekers van de universiteit van Texas hebben in kaas een stofje ontdekt, genaamd spermidine, dat ervoor zorgt dat beschadigde levercellen stoppen met zich delen. Ook zou het leverfibrose tegengaan en de kans op HCC, de meest voorkomende vorm van leverkanker, verkleinen.

Hogere levensverwachting

Naast alle voordelen voor je lever hebben de onderzoekers ook bewezen dat je levensverwachting hoger wordt van Spermidine. Dit hebben ze niet op mensen getest, maar op muizen. En guess what? De beestjes die het stofje toegediend kregen leefden zo’n 25 procent langer dan de muizen die het niet kregen.

LEES OOK: Bang voor een pinda-allergie? Eet meer (pinda)kaas!

Zo min mogelijk vlees

Volgens de wetenschappers zou je nog meer kans hebben op een langer en gezonder leven als je naast de verschillende kazen ook zo min mogelijk vlees eet. Daar zou het giftige methionine inzitten, dat naast vlees ook in andere proteïnerijke voedingsmiddelen zit.

En om deze dag nog mooier te maken, zit Spermidine niet alleen in (oude) kazen, maar ook in verschillende sojaproducten, champignons, boontjes, mais en etenswaren met hele granen erin.

Holy crap! Kaas blijkt net zo verslavend te zijn als drugs

Express.co

Reageer op artikel:
Onderzoek: van kaas leef je langer (yes!)
Sluiten